Kako si zgradimo zavetje v gozdu? Kaj so konstrukcije? Kaj pomenijo ulica, trg, naselje, mesto? Kaj podeželje? Udeleženci bodo obiskali Županovo jamo pri Grosupljem in odkrivali, kaj pomeni podzemni svet. Spoznavali bodo arhitekturo v živo - z opazovanjem stavb na mestu samem. Vse to in še mnogo več bodo otroci na zabaven način odkrivali v poletni mali šoli arhitekture, ki bo potekala v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine ter delno v središču Ljubljane in izven nje.

Arhitekturni izzivi včeraj, danes in jutri

Kaj vse se danes dogaja v gradu in kaj zanimivega hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, katera arhitekturna in oblikovalska dela so zaznamovala prejšnje stoletje in pred kakšnimi izzivi smo danes? Odkrivali bodo epizode na razstavi bienala oblikovanja in spoznavali, kako oblikovanje vpliva na naše vsakdanje življenje in kako oblikovanje išče rešitve na aktualne situacije v svetu. Grajski park v senci stoletnih dreves bo kot nalašč za številne igre in piknik ter veliko razgibavanja možgančkov in telesa.

Spoznavanje in razumevanje našega okolja

Poletna mala šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci bodo proučevali arhitekturo z vsemi čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Risali, gradili in sestavljali ter razvijali tako prostorsko in fizikalno ter tudi družbeno razumevanje našega okolja. Spoznavali bodo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. Otroci bodo ustvarjali z različnimi materiali in pripomočki, razvijali domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učili skupinskega dela, saj se bodo zahtevnejših nalog lotevali skupaj.

Poletna šola arhitekture za mlade nadebudneže stane 120 evrov, v ceno pa so vključeni prehrana (zajtrk, kosilo, malica), ves ustvarjalni material in vstopnine. Drugi otrok iz iste družine dobi 10-odstotni popust, vsi udeleženci male šole pa imajo v novem šolskem letu 50-odstotni popust za udeležbo na vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Otroke lahko prijavite tukaj.