Nedeljsko adrenalinsko popoldne v Bovcu se je za 56-letno špansko turistko končalo boleče. Med spustom po zadnji od petih jeklenic nad dolino Krnice med Kaninom in Rombonom se je zaletela v 22-letno Izraelko, ki se je na jeklenico pripela pred njo. Novogoriški policisti so sporočili, da nesrečo preiskujejo zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. »Preiskava je usmerjena proti vsem udeležencem – turistkama in vodnikom,« je pojasnil Uroš Snoj, vodja parka, kjer se je nesreča zgodila.

Po njegovih besedah ne Španka in ne Izraelka nista dosledno upoštevali navodil vodnikov. Prva ni upoštevala pravilne postavitve, druga ni upoštevala znakov vodnika za zaviranje. S policije pa so sporočili še drugo okoliščino, in sicer, da vodniki Izraelke na zaključnem podestu niso zadržali, zato jo je zapeljalo nekoliko nazaj po jeklenici. V tem času pa se je po jeklenici že spustila Španka. Prva je utrpela lažje poškodbe, Španko pa so morali odpeljati na zdravljenje v bolnišnico. Imela naj bi počeno rebro. Do reševalnega vozila so jo pomagali prinesti bovški gorski reševalci in gasilci. Reševanje s helikopterjem je namreč prekinila nevihta.

Največja nesreča prav trk dveh oseb

Gorski reševalec in tudi sam lastnik parka z jeklenicami Jure Črnič pojasnjuje, da je pri takšnih spustih vsaj iz njegove prakse najpomembnejša medsebojna komunikacija med vodniki. »Dokler ta od vodnika na drugi strani ne dobi potrdila, da je udeleženec odpet in da sta postaja in jeklenica prosti, ne sme spustiti naslednjega na jeklenico,« obnovi osnovno pravilo, ki ga denimo uporabljajo pri jeklenicah nad reko Učjo.

Spusti po jeklenici ali ziplinu so trenutno na Bovškem prava uspešnica. V omenjenem parku ob najbolj obiskanih dnevih po jeklenicah v dolino spustijo tudi po sto ljudi. »To je trenutno najbolj zaželena stvar pri nas. Približno tako kot raftanje pred 25 leti,« ponazori Črnič. Kot član gorske reševalne službe se je pred leti udeležil spusta po jeklenici nad kanjonom reke Učje, na katerem so reševalci preverjali varnost in možnosti reševanja v primeru nesreče. Kot je zapisal tudi na spletni strani gorske reševalne službe, so ob upoštevanju vseh varnostnih navodil in pravil nesreče v tako imenovanih zip parkih zelo redke. Še največja verjetnost za nesrečo preti takrat, ko nisi pripet na jeklenici, torej ko po gozdu med skalami hodiš od ene postaje do druge in se lahko spotakneš. »Pri samem spustu po jeklenici pa je najverjetnejši prehiter nalet osebe v končno točko ali trčenje ene osebe ob drugo, v primeru, ko se na jeklenici znajdeta dva,« najverjetnejšo obliko zapleta, ki se je zgodil tudi tokrat, pojasni Črnič.

Tudi ustavitve na jeklenici so redke. Te bi se denimo lahko zgodile, če bi se udeležencu v mehanizem zapletli lasje ali ruta. V takšnem primeru imajo bovški gorski reševalci že izdelan načrt reševanja. Po krajših jeklenicah bi do obtičalega prišli s pomočjo dodatne varovalne vrvi za nadziranje hitrosti, pri daljših pa s pomočjo rok po jeklenici navzgor.

»Povozil« prijatelja

Nekoliko drugačen trk na jeklenici je pred slabima dvema letoma nastal v Planici, kjer se adrenalinski navdušenci po jeklenici spuščajo z zaletišča v sam iztek planiške skakalnice velikanke. Medtem ko se je eden od obiskovalcev Planice spustil po jeklenici navzdol, ga je želel njegov prijatelj posneti s kamero. Za snemanje pa je izbral tako nerodno mesto, da ga je kolega med spustom po jeklenici zadel in prevrnil. Na pomoč poškodovanemu so takrat prihiteli gorski reševalci in reševalci nujne medicinske pomoči. Direktor Nordijskega centra Planica Jure Žerjav pojasnjuje, da se je zgodba srečno razpletla brez posledic in tudi brez iskanja krivca. Ob vremenskih spremembah, ki vplivajo na raztezanje jeklenice, pa skrbijo, da se ta ne bi več tako približala tlom, da bi se lahko zgodila podobna nesreča.