Četudi so bili mišljeni dobronamerno in so v prvi vrsti namenjeni dvigu kakovosti vašega življenja, lahko vrsta domačih projektov razburi vaše sosedstvo. Ne pravimo, da se jim morate odpovedati, temveč se jih lotite tako, da ne boste obveljali za »tistega« soseda – v slabšalnem smislu, seveda.

Prizidki, ki jemljejo razgled ali ga ponujajo preveč

Eden najmanj zaželenih projektov so veliki prizidki, ki zastirajo razgled ali mečejo senco na sosednje zemljišče. Seveda si nihče od vaših sosedov ne želi, da ne bi več imel pogleda na linijo mestnega horizonta v daljavi ali gore, ali pa da bi nenadoma »izginilo« sonce. Lahko pa imajo po novem odličen razgled na dogajanje v vašem domu, če gradnje ne načrtujete pravilno. Tudi vi si verjetno ne želite, da bi vas sosedovi opazovali skozi okna v novem prizidku, ki gledajo ravno na sosednjo hišo! Če imate izbiro, se takšnim neprijetnim situacijam zagotovo izognite.

Dolgotrajni gradbeni projekti

Če se že lotite gradbenih del, jih za božjo voljo dokončajte v doglednem času. Popolnoma nedopustno je, da z deli začnete, nato pa vse skupaj pustite več mesecev ali kar leto dni, ne da bi mignili s prstom. Sosedje prav tako zelo neradi vidijo prostor pred vašo hišo, poln gradbenega materiala in plevela. Neprijeten pogled, boste verjetno soglašali. Enako velja za projekte, ki povzročajo neskončen hrup, ki moti okolico, še posebno v zgodnjih jutranjih urah, da o razkopanem videzu niti ne govorimo. Ko se pripravljate na prenovo doma, načrtujte dela tako, da bodo opravljena v kar najkrajšem času in v dopustnih urah.

Kričeče barve

Kričeče osnovne barve nikakor niso primerne za hišno fasado, razen če živite na Karibih. Vsaka barva, ki se ne sklada s splošno podobo vaše soseske, je moteča. V Sloveniji sicer nimamo predpisov, ki bi omejevali tovrstno svobodo, arhitekti pa že nekaj časa opozarjajo na primerno barvno izbiro. Če se že ne morete odpovedati živahnim barvam, jih uporabite v notranjosti.

Glasni zunanji bivalni prostori

V zadnjih letih so terase in vrtovi postali poln podaljšek bivalnih prostorov. Z ognjišči, televizorji, zvočnimi sistemi, bazeni in vrtnimi kuhinjami smo resnično posvojili idejo o združitvi notranjega in zunanjega bivanja. In s tem ni nič narobe. Toda ko se lotite tovrstnih projektov, se vaši sosedje nedvomno sprašujejo, kako mirno boste uporabljali ta luksuzno urejeni prostor. Pomislite samo na večerne vrtne zabavo z žarom in glasno glasbo, ki jo spremlja navdušeno kričanje otrok. Spomnite se na sosede, ko prirejate take bučne dogodke, in jih povabite, ali pa poskrbite, da ne boste preveč glasni.

Preveč manikirani vrtovi

Nič ne spravi sosedov ob živce bolj kot glasno brnenje vrtne kosilnice v zgodnjih jutranjih urah ob koncu tedna, ko bi radi še malce spali. Ko vas bodo v pižami grdo pogledovali s svojega hišnega praga, boste verjetno vedeli, zakaj. Enako ali še bolj neprijetno je, če odpadlo listje s pihalnikom nehote ali celo hote spihate na sosedovo zemljišče. Neprijetna reč, ki jo nikar ne ponovite, če želite s sosedi ohraniti korektne odnose.

Pretirano zalivanje

Z zalivanjem trate ne pretiravajte, najsi jo namakate z vrtno cevjo ali z namakalnim sistemom. Preveč navdušeno zalivanje lahko povzroči »poplavo« pri sosedovih (v sušnem obdobju vam bodo najbrž še hvaležni). Dobri nameni – slaba izvedba! Vrtna trata vam bo hvaležna za redkejše, a izdatnejše zalivanje, zato se vam s tem ni treba ukvarjati prav vsak dan. Poleg tega bo vaš račun za vodo zelo visok in še komarji in druge žuželke se lahko zaredijo v stoječi vodi, kar pa sosedom zagotovo ne bo po godu.

Premočna razsvetljava

Dobra razsvetljava na vrtu izboljša varnost, pripomore k boljšemu razpoloženju in nam omogoči, da zunaj uživamo tudi, ko pade noč. Toda nekateri lastniki z osvetlitvijo močno pretiravajo, tako da močna luč moti sosede pri nočnem počitku. Da se izognete njihovi nejevolji, naj bodo svetilke razporejene tako, da ne sijejo v okna sosedove hiše, močne razsvetljave pa ponoči ne uporabljajte. Sporom pa se lahko izognete tudi tako, da (z vednostjo sosedov, ki bodo morda sodelovali tudi s finančno udeležbo) na meji s sosednjim zemljiščem postavite dovolj visoko in za svetlobo nepropustno ograjo, ki bo rešila marsikatero sosedsko težavo.

Vir: www.realtor.com