V obširni študiji so raziskovalci preučevali številne faktorje, vključno z odigranimi minutami vsako sezono, zadetki iz igre, enajstmetrovkami, avtogoli, rdečimi kartoni ... »Vsi kriteriji imajo preprost sistem točkovanja, ki omogoča, da lahko med seboj primerjamo vse igralce po enakem kopitu vsako sezono,« je za španski dnevnik Marca razkril raziskovalec Jose Antonio Ortega.

Vse od začetka lige leta 1929 je v prvi ligi španskega nogometa igralo 9280 nogometašev, od tega 854 vratarjev. Messi se je med njimi na vrh povzpel iz več razlogov, saj dominira v španskem prvenstvu po številnih kriterijih. Je tudi edini, ki je prepričljivo presegel mejo 300 zadetkov; dosegel jih je kar 349.

Messi je skupno zbral 545 točk, s čimer je prepričljivo končal na vrhu razpredelnice, je še razkril Ortega. Sledijo Raul (528 točk), Cesar (524), Zarra (493) in Quini (488), med najboljšo deseterico pa so končali še Juan Arza (481), Alfredo Di Stefano (481), Paco Gento (467), Carlos Alonso "Santillana" (464) in Guillermo Gorostiza (454).

V svojem obširnem poročilu je Ortega še izpostavil, da ima Messi tako 2odlično tehniko, ambicijo, talent in sposobnost, da je eden najbolj vrednih nogometašev vseh časov«.

Med igralci, ki so še aktivni, je na drugem mestu končal Portugalec Cristiano Ronaldo, a skupno je zvezdnik Reala, ki ga nekateri postavljajo ob bok Messiju, s 415 točkami pristal šele na 17. mestu, je še pokazala obširna raziskava. Na tretjem mestu med še dejavnimi nogometaši pa je napadalec Athletica Aritz Aduriz s 314 točkami, skupno pa je na 67. mestu.