Potem ko je podjetje Cofound.it zbralo 13 milijonov evrov v kriptovaluti ether in s svojo platformo napovedalo novo ero množičnega zbiranja zagonskih sredstev v kriptovaluti, so dva meseca pozneje osredotočeni na zaposlovanje različnih profilov ljudi. Trenutno je v ekipi 20 sodelavcev, do konca leta želijo v pisarnah v Ljubljani in na Obali številko podvojiti, je povedala Alja Isaković, produktna vodja platforme. Iščejo sodelavce v marketingu, analitike, razvijalce in projektne vodje, ki bi se jim pridružili pri delu s projekti, ki spreminjajo industrije.

Med njimi je denimo projekt Musiconomi, ki v blockchain tehnologiji uporablja pametne pogodbe za plačilo glasbenikom vsakič, ko je predvajana njihova skladba. S tem napovedujejo prevetritev glasbene industrije, ki je že zdaj vredna okoli 16 milijard dolarjev. Musiconomi datuma začetka kampanje oziroma prodaje žetonov v kriptovaluti ether še ni najavil, ga je pa mogoče pričakovati v prihodnjih tednih, ko ekipa Cofound.it napoveduje zanimive novice.

Napovedujejo spremembe na trgu visoke umetnosti

Poleg projekta Musiconomi so namreč septembra najavili še enega, Maecenas, ki demokratizira investiranje v umetniška dela. Ta trg je še večji od glasbenega in je vreden 60 milijard dolarjev. Sistem, ki prav tako temelji na blockchain tehnologiji, deluje tako, da galeristi ali zbiratelji umetniških del, vrednih najmanj en milijon dolarjev, v kriptovaluti prodajo deleže umetnin in s tem dobijo sredstva za širjenje svoje dragocene zbirke.

Maecenas želi tako trg dragocenih umetnin približati vlagateljem, ki si nekaj milijonov evrov vrednih del ne bi mogli privoščiti. Z deleži, ki jih bodo kupili v kriptovaluti ether, bodo pozneje prav tako lahko trgovali na spletnem trgu Maecenas. S tem bo podjetje sprostilo umetniški trg, ki ga zdaj obvladuje peščica avkcijskih hiš, je prepričan eden od soustanoviteljev podjetja Marcelo Garcia Casil. Že takoj na začetku bodo namreč kriptovlagateljem ponudili za okoli 100 milijonov umetniških del.

Ker je podjetje Cofound.it obenem tudi podjetniški inkubator, v okviru katerega bodo projektom pomagali pri oblikovanju kampanje za množično financiranje v valuti ether, se tudi zato razgledujejo po svetu in iščejo primerna mesta za svoja središča. Ta imajo zdaj ob Ljubljani še na Švedskem, Tajvanu, v Singapurju in Londonu, v prihodnjih mesecih jih nameravajo odpreti še deset. Da bi resnično dosegli prave talente in ideje, so v izbiranje lokacij za središča Cofound.it vključili tudi zainteresirano kriptojavnost. Ta je v okviru igre na zemljevidu največkrat poklikala Evropo, Japonsko, vzhodno obalo ZDA, Rusijo in Azijo. Vendar se v podjetju z izborom lokacij ne želijo prenagliti, saj pravijo, da je to najbolj tvegan del vlaganja v nova središča.