Začelo se je leta 2015. Najprej so pri youtubu uporabnikom omogočili nalaganje in gledanje video posnetkov v razponu 360 stopinj, nato je hitro sledil še facebook. Ko dve glavni platformi za gledanje spletnih video vsebin naredita tako potezo, temu sledi vsa industrija. V začetku letošnjega leta so na tehnoloških sejmih že izrazito izstopale prav kamere za 360-stopinjsko zajemanje.

Gear 360 deluje s pomočjo dveh leč. Ti zajemata okolico hkrati, programski vmesnik pa posnetka združi in ustvari 360-stopinjski posnetek. Pri gledanju takih videov se po posnetku lahko premikamo z računalniško miško, s premikanjem mobilnega telefona oziroma s pomočjo očal za virtualno resničnost.

Kamera zajema v ločljivosti 4k pri 24 sličicah na sekundo, oziroma v polni ločljivosti pri 60 fps. Zajemanje v 4k vseeno malce razočara, saj kakovost videa ni čisto takšna, kot bi pričakovali. So pa fotografije toliko boljše. Kamera je zelo majhna in priročna, polni pa se prek usb-c reže, ki omogoča zelo hitro polnjenje. Pohvalno je tudi delovanje baterije, saj nam je za občasno snemanje služila dva dni.

Preprosto povezovanje

Upravljanje gear 360 je preprosto kot le kaj. Na ohišju ima nekaj gumbov za dostop do osnovnih funkcij, in to je vse, kar mora uporabnik na začetku pravzaprav vedeti. Najbolj preprosto je, če se s kamero povežemo prek telefona. Z ustrezno aplikacijo, ki je na žalost rezervirana zgolj za določene Samsungove in iOS mobilne telefone, neposredno vidimo, kaj v določenem trenutku kamera zajema. Lahko se odločimo za fotografijo, video ali za katerega od privlačnih učinkov, ki jih kamera omogoča.

Od tu je pot do objave na družbenih omrežjih hitra in lahka. Malce bolj pa se zaplete, če želimo večje količine gradiva obdelati na računalniku. Preden lahko gradivo prenesemo v ustrezen video urejevalnik, ga moramo obdelati s Samsungovim programom. Postopek je sicer čisto preprost, vendar zahteva dodaten čas, ki pa nam ga vsem vedno primanjkuje.

Najboljša pri kameri je njena cena. Ta se giblje okrog 250 evrov, kar ni zelo velika naložba. Zato gre pričakovati, da bodo po tej napravi posegli navdušenci, ki se šele spoznavajo s tovrstno tehnologijo, in tisti, ki bi radi malce nadgradili svoje pojavljanje na družbenih omrežjih.