Rafael Nadal in Roger Federer sta letos dobila vse tri teniške turnirje največje četverice. Kjer koli se pojavita, sta favorita za zmago. Njun veliki povratek na teniška igrišča je opazen tudi na svetovni lestvici, saj zasedata drugo in tretje mesto. Glede na prikazane igre v tej sezoni gre pričakovati, da Škot Andy Murray ne bo več dolgo številka 1. Tako Federer kot Nadal se spogledujeta z najvišjim mestom, predvsem Švicar, ki je predstavil tekmovalne načrte prihodnjega meseca.

Rafael Nadal je imel teoretične možnosti, da bi postal številka 1 na svetu, če bi prejšnji teden dobil turnir v Hamburgu. Kot kralju peščenih igrišč, ki je letos dobil že deseti Roland Garros, tovrsten podvig ne bi smel biti previsok. Govori se, da so mu organizatorji turnirja ponujali ogromno startnino, ki jo je Nadal zavrnil. Osredotočil se je na pripravo na trdo podlago, na kateri bodo v prihodnjih tednih potekali najmočnejši turnirji.

Odkrito se z mestom številke 1 spogleduje Roger Federer. Švicar je bil doslej prvi igralec sveta kar 302 tedna, a nazadnje novembra pred petimi leti. Federer bo konec prihodnjega tedna igral v Cincinnatiju, nato pa na OP ZDA v New Yorku, zadnjem turnirju največje četverice v tej sezoni. Potrdil je, da bo po New Yorku nastopil v Montrealu, kjer je nazadnje igral leta 2011. Imel bo torej dovolj priložnosti, da se prebije na vrh, saj je lani zaradi poškodbe vse omenjene turnirje izpustil in ne bo branil nobenih točk.

Za največjo teniško senzacijo tega tedna je poskrbel Sebastian Ofner. Avstrijec je na največjem domačem turnirju v Kitzbühlu premagal prvega nosilca Pabla Cuevasa. Ofner, 157. igralec sveta, je za turnir prejel povabilo organizatorjev, njegova igra proti Urugvajcu pa je bila izjemno tvegana. Enaindvajsetletni Avstrijec ni bil edini, ki je poskrbel, da je bila kitzbühlska sreda črn dan za nosilce. Izpadlo jih je namreč kar šest. Poleg Cuevasa še Italijan Paolo Lorenzi (boljši je bil Portugalec Joao Sousa), Francoz Gilles Simon (izločil ga je Srb Dušan Lajović), Čeh Jiri Vesely (priznal je premoč Nemcu Philippu Kohlschreiberju), Argentinec Horacio Zeballos (domov ga je poslal rojak Renzo Olivo) in Nemec Jan-Lennard Struff (ni bil kos Brazilcu Thomazu Belluciju).

Številni ljubitelji Rusinje Marije Šarapove so znova doživeli slabo vest. Zmagovalka petih turnirjev največje četverice je predala dvoboj drugega kroga v Stanfordu. V Kaliforniji je bila Rusinja v prvem krogu boljša od Jennifer Brady, zaradi bolečin v levi podlakti pa je predala dvoboj Ukrajinki Lesji Curenko.