Po virozi Luke Janežiča bo breme slovenskih uvrstitev na letošnjem svetovnem prvenstvu v atletiki nosila 35-letna Martina Ratej. Kot že velikokrat doslej. Konjičanka je bila v boju za kolajno vselej neuspešna, znala pa je odpovedati tudi v kvalifikacijah. Da bi bila letos najboljša na najpomembnejši tekmi, je pred sezono zamenjala trenerja. Andreja Hajnška je zamenjal Lovro Umek, ki je v napovedih ubral drugačno taktiko. Na slovensko rekorderko v metu kopja ne pritiska z uspehom. Martina Ratej ima za seboj solidno sezono, zato lahko z optimizmom pričakuje nedeljske kvalifikacije.

V Londonu se v zadnjem tednu vse vrti okrog prvega zvezdnika svetovne atletike Usaina Bolta. Jamajčan bo namreč zadnjič tekmoval na velikem tekmovanju. Nastopil bo le v teku na 100 m, kjer bo poskušal osvojiti še svoj četrti naziv najhitrejšega Zemljana, ter štafeti 4x100 m. To pomeni, da bo na olimpijskem stadionu tekmoval že danes v kvalifikacijah teka na 100 m, že pojutrišnjem pa naj bi ga ob 22.45 čakal finalni nastop, kar bo tudi vrhunec letošnjega prvenstva. Najhitrejši Zemljan je s trinajstimi osvojenimi kolajnami, enajstimi zlatimi in dvema srebrnima, najuspešnejši atlet v zgodovini svetovnih prvenstev. V tej sezoni je Bolt nastopil zgolj trikrat, od tega je le enkrat tekel pod 10 sekundami.

»Moja želja je, da se v nedeljo zjutraj zbudim kot nepremagan atlet na velikih tekmovanjih!« ne skriva visokih ciljev Usain Bolt. Niti enkrat samkrat v finalnih nastopih od olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu do lanskih iger v Riu de Janeiru še ni okusil grenkobe poraza. Sicer sliši kdaj očitek, da ni bil najhitrejši leta 2011 v Daeguju, kjer je bil zaradi prehitrega starta v finalu diskvalificiran. »Tedaj sem se premagal sam, ne pa kdo drug,« odgovarja Bolt.

Jamajčan pravi, da je bil doslej že večkrat v položaju, ko na največjo tekmo ni pripotoval z najhitrejšim časom v sezoni. »Odlično sem pripravljen. Verjamem, da sem dovolj hiter, da vas znova navdušim,« je samozavesten najboljši atlet vseh časov. »Veste, sistem na velikih tekmovanjih je takšen, da je isti večer pred finalom še polfinale. To mi ustreza, saj tako lažje tempiram formo,« razkriva 30-letni atlet. Ko je včeraj udarila vest, da bo zaradi poškodbe mečne mišice izpustil prvenstvo Kanadčan Adre de Grasse, najhitrejši tekač v tej sezoni, je Bolt izgubil bržčas najresnejšega tekmeca v boju za zmago.

V Londonu bodo poleg Davida Rudishe, ki je svetovni rekord v teku na 800 m postavil pred petimi leti prav na prizorišču letošnjega prvenstva, manjkali številni drugi vrhunski atleti. Predvsem Rusi, ki jim je Mednarodna atletska organizacija (IAAF) podaljšala prepoved nastopa na velikih tekmovanjih. IAAF namreč trdi, da Rusi v boju proti dopingu niso dosegli pričakovanih standardov. Zato bo v Londonu tekmovalo le 19 ruskih atletov, in sicer pod nevtralno zastavo.

Prvi vrhunec svetovnega prvenstva bo drevišnji finale v teku na 10.000. Domači zvezdnik Mo Farrah je na tej razdalji nepremagan od olimpijskih iger leta 2012 v Londonu. Odtlej je vselej zmagal na velikih tekmovanjih tako v teku na pet kot deset kilometrov. Torej je osvojil osem zlatih kolajn v nizu. Kenijci napovedujejo, da ga bodo skušali danes v edini končni disciplini prvega dne presenetiti z ostrim tempom od prvega metra naprej. V zadnjih letih se še nobena taktika ni obnesla, saj je splošno znano dejstvo, da lahko Farrah zadnji krog odteče pod 53 sekundami. V kvalifikacijah skoka ob palici bo šla danes kot prva slovenska atletinja v areno Tina Šutej.

Če se bo Luka Janežič odločil za nastop na 400 m, ga kvalifikacije čakajo jutri. V nedeljo bosta poleg Martine Ratej krstna nastopa na največji tekmi doživela še Anita Horvat na 400 m in maratonec Rok Puhar. V ponedeljek bo v kvalifikacijah teka na 400 m ovire nastopila Agata Zupin, v četrtek, 10. avgusta, pa kot zadnja Slovenka še skakalka v višino Maruša Černjul.