Predvidoma še ta mesec se bo družba KPL lotila obnove vodovoda in nato še prenove cestišča na Prešernovi cesti, napovedujejo v javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija. Ker prenova druge komunalne infrastrukture ni predvidena, bo vso investicijo pokrilo podjetje Vodovod-Kanalizacija. Prenova bo stala 1,4 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Sodelovali bosta tudi javni podjetji

Prenova Gosposvetske ceste, Dalmatinove ulice in severnega dela Slovenske ceste do Trdinove ulice bi se po prvotnih napovedih morala začeti že julija letos. A so na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet povedali, da šele pripravljajo dokumentacijo za izvedbo javnega naročila, s katerim bodo poiskali enega izvajalca za vse tri ulice. Javni razpis naj bi objavili še ta mesec, vključeval pa bo prenovo vodovoda, kanalizacije, plinovoda, vročevoda, javno razsvetljavo in ureditev prometnih površin. Pri tem projektu bosta finančno sodelovali tudi javni podjetji Vodovod-Kanalizacija in Energetika Ljubljana. Koliko bo znašal njun finančni delež, bo znano po izvedbi javnega naročila, so napovedali na občini.

Omenjenih ulic in komunalne infrastrukture pod njimi izbrani izvajalec ne bo prenavljal sočasno. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet načrtujejo, da bo izvajalec najprej prenovil Gosposvetsko cesto, nato Dalmatinovo ulico in na koncu še severni del Slovenske ceste. Glede na to, da občina še ni objavila javnega razpisa, je v tem trenutku težko napovedati, kdaj bi lahko sklenili pogodbo z najugodnejšim ponudnikom in kdaj bi ta lahko začel delati.

Arheologi naj bi ta mesec začeli delati

Res pa je, da morajo pred gradbenimi delavci prst pod Gosposvetsko cesto temeljito pregledati arheologi, zato hitenje z izbiro izvajalca ni ravno potrebno. Kot so povedali na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, arheološka izkopavanja ne bodo potekala hkrati z gradbenimi deli, trajala pa bodo 120 dni oziroma štiri mesece. Na občini pričakujejo, da bodo arheologi izkopavanja začeli predvidoma 10. avgusta, vendar so ob tem omenili, da občina za zdaj še čaka na soglasje ministrstva za kulturo za arheološka izkopavanja na Gosposvetski cesti.

Kako je s tem soglasjem, smo preverili na ministrstvu, kjer so povedali, da je komisija za arheološke raziskave dala pozitivno mnenje k vlogi za izkopavanja in da bodo soglasje tudi v kratkem izdali. Vlogo je na ministrstvo v imenu občine in javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija dal Mestni muzej, ki bo vodil omenjena izkopavanja.

Na občini so dodali, da bodo arheološka izkopavanja potekala tudi na severnem delu Slovenske ceste, v Dalmatinovi ulici pa bo potekal le arheološki nadzor. Arheološka izkopavanja so potrebna, ker je Gosposvetska cesta na območju, ki je bilo del največjega emonskega grobišča, je pred časom povedal Martin Horvat iz Mestnega muzeja. Emonci so namreč svoje pokojnike pokopavali ob štirih vpadnicah v mesto, in sicer zunaj mestnega obzidja. Severna emonska vpadnica je potekala po trasi današnje Slovenske ceste, zato lahko arheologi v njeni okolici najdejo rimske grobove. Iz istega razloga je pričakovati, da bodo arheologi z veseljem raziskovali tudi severni del Slovenske ceste, ko ta pride na vrsto.