Mogoče se kot upokojenec tega pomembnega dejstva ne bi toliko zavedal, če ne bi bil član pritožbenega senata MNZ zoper postopke policistov, kot predstavnik javnosti. Prejšnji teden je ta senat obravnaval pritožbo državljana Srbije, ki je kršil schengenski protokol prehoda preko državne meje, v tem primeru na Gruškovju. Za prekršek je bil kaznovan, na kar se je po diplomatski poti pritožil.

V trenutku mi je postalo jasno, da slovenski policisti ne varujejo samo suverenosti RS, ampak tudi suverenost Evropske unije. Pri obravnavi je bil ugotovljen vzorčni primer vodenja postopka policistke na mejnem prehodu v taki meri, da je senat predlagal, da se njeno strokovno delo pohvali in tudi vse tiste, ki so bili vključeni v postopek, tudi poročevalca, ki je moral strokovno preučiti pritožbo.

Upam, da Evropska unija ve, da kot najmanjša država EU dobro opravljamo delo, ki nam ga je zaupala, v tem primeru varovanje meje Evropske unije.

Arbitražno sodišče je pred mesecem dni določilo novo mejo na morju med schengensko Evropsko unijo in Republiko Hrvaško. Kot kaže, Hrvaška odločitve ne bo upoštevala, in tu se pojavlja resno vprašanje, ali nas bo EU podprla pri zagotavljanju suverenosti schengenske meje v Piranskem zalivu.

Mogoče malo zgodovine. Dne 6. 1. 1998 je kombi slovenskega obrambnega ministra »zašel« v Zavrču nekaj metrov na hrvaško stran. Bil je zaplenjen, padla sta minister za obrambo in direktor obveščevalne službe.

Koliko hrvaških policijskih čolnov je ta mesec kršilo schengensko mejo?

Vid Drašček, Vrhnika