Pa jim je uspelo! Daleč na severu za dolgo jesen. Še šestič bo Maribor igral jeseni v Evropi, bodisi v ligi prvakov bodisi v evropski ligi. Zgodilo se je kot deja vu, po metodi kopiraj-prilepi. Tako, kot Maribor najboljše zna. Ker odloči tisti, ki je vselej doslej odločil. Dal ga je Zrinjskemu v vročem Mostarju za zmago, dal ga je Hafnarfjördorju v Ljudskem vrtu za zmago in šprintersko zabil še za slavje na Islandiji. Marcos Tavares, kdo pa drug. V četrto je še na Islandiji zadel, prešprintal vse po podaji Luke Zahovića, ki je pred tem zadel vratnico, in dal vedeti, kam Maribor spet spada.

Vijoličasti so tokrat kar dobro zadeli s predvidevanji. Boljše kot na prvi tekmi: Islandci so jih res napadli višje, s tem odrezali Valona Ahmedija in Damjana Boharja ter pošiljali globinske žoge, upajoč, da bosta Marko Šuler ali Aleksander Rajčević katero izpustila. Nista je. Morda vijoličasti res niso šli preveč očitno na zmago, temveč umirjeno, pametno in dovolj spretno, da je imel Tavares dve taki priložnosti, podobno kot v Ljudskem vrtu, iz katerih je že zabil za zmago v Mariboru. Pri prvi bi bil za Islandce tudi deja vu, le da je Rajčevića zamenjal pri podaji Palčič, pri drugi je pomeril Tavares sam, ker mu Luka Zahović ni bil v pretirano pomoč, v tretje pa je pomeril naravnost v vratarja. Navdihnjeni, a nekonkretni Hafnarfjördur je ponudil enako kot na prvi tekmi, le da malo višje, Atli Gudnason pa je strel z razdalje pomeril čez prečko.

Presenetljivo se Islandci niso vrgli na glavo v nadaljevanju, očitno so želeli (naj)več prihraniti za konec, upajoč, da se bo Maribor zadovoljil z remijem. Ampak se ni, kot je strokovni štab tudi rekel, da se ne bo. Šel je po gol več, po zmago, in to prinesel v Maribor. Hafnarfjördur je vse bolj puščal prostor (in živce), vijoličasti niso šli pretirano ali preočitno po zmagoviti gol, temveč rutinirano. Da je evropska jesen tu, se je zdelo, ko je Zahović odbitek Bajdeta poslal mimo razpoloženega Gunnarja Nielsena, a je šla žoga v vratnico. Toda sreče Maribor tokrat ni potreboval, ne po pripravah, po katerih je Tavares sposoben prešprintati islandsko obrambo in sam matirati za zmago, za milijone, za evropsko jesen. Štiriindvajseti gol za kapetana v Evropi, trinajsti v kvalifikacijah za ligo prvakov. Rekorder svoje vrste. In prav njegova akcija, njegov solo tek, je bila tudi vse, kar so vijoličasti potrebovali, saj so se Islandci na koncu raje osredotočili na slovaškega sodnika Petra Kralovića, tisti edini dejavnik, za katerega Maribor ni mogel vedeti, kaj bo ponudil. A se je tudi on znašel. Žreb za zadnji krog lige prvakov, kjer bo Maribor nosilec, možni nasprotniki pa Rijeka, Qarabag, Hapoel Ber Ševa, Astana ali Slavija Praga, bo jutri v Nyonu ob 12. uri, prve tekme bodo 15. in 16., povratne pa 22. in 23. avgusta.