Za slovenske ljubitelje tenisa je bila najbolj razveseljiva teniška vest minulega tedna, da je Blaž Kavčič osvojil turnir serije ITF v Kanadi. V Granbyju je v finalu po več kot dveh urah boja prvopostavljenih nosilcev s 6:3, 2:6, 7:5 premagal Kanadčana Petra Polanskyja. Kavčič bo ta teden tekmoval v Los Cabosu v Mehiki, nato pa bo priletel v Slovenijo, kjer bo prihodnji teden prvi nosilec turnirja v Portorožu.

»Čeprav nisem igral na najvišji ravni, sem bil najboljši v ključnih točkah, kar je najpomembnejše. Čakata me še dva pomembna turnirja, nato pa si bom vzel tekmovalni premor,« sporoča Blaž Kavčič, ki je prejel dobrih 14.000 dolarjev nagrade. V prvem nizu je slovenski igralec dvakrat odvzel servis tekmecu, v drugem je bila slika obrnjena, v odločilnem nizu pa je Kavčič Polanskyju znova dvakrat odvzel servis, tekmec pa Kavčiču enkrat, kar je zadostovalo za zmago slovenskega igralca. Na svetovni lestvici je Blaž Kavčič s 16. osvojeno turnirsko zmago in z 90 osvojenimi točkami s stotega napredoval na 84. mesto. Na prvem mestu ostaja Škot Andy Murray.

Vnovično odmevno zmago je dosegla Kaja Juvan. Ljubljančanka je postala evropska mladinska prvakinja do 18 let, potem ko je v finalu s 6:3, 1:6, 6:4 premagala Ukrajinko Marto Kostjuk, tretjo mladinko sveta in prvo nosilko turnirja. Skupaj z Anjo Gal je Kaja Juvan v Klostersu osvojila tudi bronasto kolajno med dvojicami.

Čehinja Katerina Siniakova je v finalu teniškega turnirja v Bastadu, kjer je bila sedma nosilka, s 6:3, 6:4 presenetila prvopostavljeno igralko Caroline Wozniacki. Danka, nekoč prva igralka sveta, se je uvrstila v svoj prvi peščeni finale po letu 2011, do 27. turnirske zmage pa je bila prekratka za češko tekmico. Na svetovni lestvici ostaja na vrhu Čehinja Karolina Pliskova, najvišje uvrščena Slovenka pa je Dalila Jakupović na 180. mestu.

Podoben podvig kot pred tednom dni v Umagu, ko je Rus Andrej Rubljev osvojil turnir kot srečni poraženec, je v Hamburgu uspel Leonardu Mayerju. Argentinec si je pridobil pravico nastopa na glavnem turnirju, ko je odpovedal udeležbo Slovak Martin Kližan. 138. igralec sveta je v sklepnem dvoboju na severu Nemčije v dvoboju dveh Mayerjev ugnal Nemca Floriana s 6:4, 4:6, 6:3. Florian Mayer je bil še posebno ponosen, ker sta mu bila pri uspehu v spodbudo žena Milagros in njun dojenček Valentino.

Zmagovalec Gstaada pa je postal Fabio Fognini. Italijan je preprečil še eno veliko teniško senzacijo minulega konca tedna. Nemec Yannick Hanfmann, 170. igralec sveta, se je na glavni turnir prebil skozi kvalifikacije, potem pa vse do finala premagoval tekmece z 2:1 v nizih. Fognini je bil previsoka ovira. Italijan je bil boljši s 6:4, 7:5 in si dal obliž na rano, ki jo je teden prej doživel v Umagu. Na Hrvaškem je namreč kot branilec lovorike v četrtfinalu priznal premoč Andreju Rubljevu. Drugo turnirsko zmago na trdi podlagi zapored pa je konec tedna dosegel John Isner. V ameriškem finalu je bil dvakrat v podaljšani igri boljši od Ryana Harrisona ter četrtič osvojil turnir v Atlanti.