Mlad slovenski režiser Rok Biček, ki je pred štirimi leti s filmom Razredni sovražnik osvojil več deset tisoč slovenskih gledalcev, žirijo na Festivalu slovenskega filma in kritike na Beneškem filmskem festivalu, e bo prihodnje dni predstavil na festivalu v Locarnu. Tam bo svetovno premiero doživel njegov celovečerec Družina.

Gre za prvi slovenski film, ki bo predvajan v tamkajšnjem programskem sklopu teden kritike. Bičkov resničnostni film je bolj kot senzacijam na sledi občutkom – osredotoča se na zgodbo, ki zajema obdobje desetih let osrednjega lika, prikazuje njegovo problematično otroštvo, ustavlja se ob njegovi nerodni, a uporniški mladosti. Film raziskuje odnos med očetom in hčerjo ter sinom in očetom, intenzivno se posveča tudi temi invalidnosti, ki je osrednja točka junakovega življenja.

S tenkočutno manipulacijo raztrganega časovnega poteka dogodkov je Biček ustvaril delo, ki so ga strokovnjaki že oklicali za dokumentarno različico Linklaterjevih Fantovskih let. Direktor sekcije teden kritike Marco Zucchi je zapisal, da mu je uspelo ujeti intenzivne zasebne situacije na način, kot da bi bil neviden, kot da režiser v sobi, kjer zgodba nastaja, sploh ne bi bil prisoten. »Kot Linklaterju s Fantovskimi leti je Bičku uspel dragocen kinematografski dosežek – z ogledom njegove Družine se za občinstvo ustavi čas.«

Nagrada za življenjsko delo Francozu Jean-Marieju Straubu

Na festivalu v Locarnu bo v različnih sekcijah na ogled več kot tristo filmov. Osemnajst se jih bo v tekmovalnem programu potegovalo za zlatega leoparda, med njimi temačna drama Charleston romunskega režiserja Andreia Cretulescuja in celovečerec Goliath Švicarja Dominika Locherja pa tudi film Madame HydeSergea Bozona, v katerem igra uveljavljena Isabelle Huppert. Ameriški režiser John Carroll Lynch prihaja z zgodbo o duhovnem potovanju devetdesetletnega ateista Lucky.

Bogata retrospektiva je letos posvečena Francozu Jacquesu Tourneurju (1904–1977), pa tudi nagrada za življenjsko delo gre v roke francoskega filmarja – Jean-Marie Straub se je med drugim podpisal pod filme Kronike Anne Magdalene Bach, Razredni odnosi ) in Sicilija!. šum