Na Rogli se danes začenja prvi slovenski tabor Gibaj in zmagaj, ki je namenjen od 8 do 18 let starim otrokom s čezmerno telesno težo, družbo pa jim delajo otroci in mladostniki z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.

»Subvencionirane desetdnevne aktivne počitnice, ki niso nikakršen shujševalni tabor, bomo 50 mladim udeležencem omogočili s pomočjo trgovine Hofer in zavarovalnice Merkur. Na taboru bomo poskrbeli za njihov najbolj zabaven poletni oddih doslej ter jih naučili, kako že od mladih nog poskrbeti za zdrav življenjski slog,« je povedal Marko Janko, vodja tabora in soustanovitelj Zavoda Gibaj in zmagaj, sicer pa športni učitelj s Centra Janeza Levca Ljubljana.

Na taboru jih bodo učili o zdravi prehrani, gibanju, pozitivni samopodobi in spodbujali njihove socialne interakcije, našteva Janko in pojasni, da so celostno zasnovan program pripravili s strokovnjaki Kliničnega oddelka za endokronologijo, diabetes in bolezni presnove Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Vanj so vpeti vrhunski strokovnjaki s področja medicine, prehrane, gibanja, vedenjske terapije, specialne in socialne pedagogike, defektologije… »Vključuje tudi starše, ki jim prvi in zadnji dan tabora pripravljamo poučna predavanja in delavnice. Po taboru pa se bomo tudi z njimi vsak mesec srečevali na Fakulteti za šport, kjer bomo organizirali predavanja o zdravem življenjskem slogu,« še pove Marko Janko.

Malico bodo pripravljali sami

Tabor bo dobra priložnost za ozaveščanje udeležencev in širše javnosti o zdravem prehranjevanju, je prepričana nutricionistka Zala Gomboc, ki obžaluje, da nas življenjski slog in okolica vztrajno silita v napačne prehranske izbire. »Ampak z malo truda in znanja je lahko pot do zdrave prehrane preprosta,« je prepričana. Zato bo udeležencem pomagala na prijeten način usvojiti veščine in izkušnje, ki jim bodo pozneje koristile v vsakem trenutku življenja. »Na taboru bomo udeležencem pokazali, kaj nam koristi in zakaj je tako. Rdeča nit obrokov bo sveža sezonska hrana, ki nam je dostopna na lokalnem trgu,« razloži nutricionistka. Malico si bodo otroci pripravljali sami in tako pridobili znanje in veselje do priprave zdravih obrokov.

»Otroci, ki so neaktivni, premalo aktivni ali se nezdravo prehranjujejo, so zdravstveno izjemno ogroženi,« pa opozarja zdravnica Iva Jurov. Pravi, da se lahko pri njih že kažejo stanja, kot so debelost, motorična nerazvitost, slabo počutje, zaostajanje učnih sposobnosti in še mnoga druga obolenja, v prihodnosti pa bi s takšnim načinom življenja zelo verjetno razvili bolezni zahodnega sveta, kot so metabolni sindrom, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, ateroskleroza, osteoporoza, demenca. »Ne smemo pozabiti, da se lahko v fazi razvoja zaradi omenjenih stanj že razvijejo tudi psihološke težave. Skoraj gotovo se ti otroci začnejo spopadati s pomanjkanjem samozavesti, lahko razvijejo motnje hranjenja in vedenjske motnje,« opozarja Jurova. Doda, da Slovenija še vedno spada v vrh evropskih držav, ki se spopadajo z epidemijo debelosti med otroki. Zato je prvi tabor v Sloveniji, v katerem bodo v ospredju gibanje, prehrana in psihološko zdravje otrok, nujen za razvoj in zdravje otrok in njihovih družin.

Primerna telesna teža

Poleg tega da želijo na taboru otroke spodbuditi k aktivnemu in pozitivnemu življenjskemu slogu, želijo poskrbeti tudi za njihovo primerno telesno težo. To bodo počeli z aktivnostmi in delavnicami o zdravi prehrani, aktivnem življenju in pozitivni samopodobi, saj udeležence tabora spremljajo profesorji športne vzgoje, zdravnika, psihoterapevt, dietetik, specialni terapevti in animatorji, ki bodo poskrbeli za aktivne, varne, strokovne in zabavne počitnice.

Te vključujejo tudi preživetje v naravi, igre z žogo, vodene vadbe in ples, plezanje, plavanje, igre brez meja, poletno sankanje, kolesarjenje in rolanje in še veliko več, našteva Janko. V ta veliko več je seveda vključeno spoznavanje zdrave prehrane in telesa, naučili se bodo pripraviti zdrav obrok, pili samo zdrave napitke, se učili tehnik sproščanja in spremljali svoj napredek. Imeli bodo tematske večere, filmske večere, bitke talentov, druženja ob ognju, karaoke…