»Naj bo knjiga vodilo, s katerim boste nežni in skrbni do svojega zdravja in boste usmerjali energijo tudi in posebej k srcu, ki ni le organ, s katerim se pošilja kri po telesu. Srce je tisto, kar nas ohranja žive in z njim ne le čutimo, marveč tudi živimo,« poudarja avtorica, mednarodno priznana jogistka Devayani, plesalka, inštruktorica pilatesa in aerobike, ki je spisala že dva jogijska priročnika – Joga za nosečnice in Joga mami in dojenček.

V tokratnem priročniku odstira novo – jogijskoumetniško poglavje joge, ki bralca prepričuje, da za dobro počutje ni dovolj, da se redno giblje in zdravo prehranjuje, ampak mora za telo poskrbeti celostno. In prav joga je stanje, ko se poveže telo, um in duha. Telesu pa je treba omogočiti tudi dovolj počitka in spanca ter posvetiti posebno pozornost dihanju, sproščanju in energijskim centrom ali čakram, da se energija lepo poleže po telesu, razlaga avtorica, ki še zlasti veliko pozornosti posveča srcu. Kot pravi, celovit pristop posamezniku zagotavlja zdravje na vseh ravneh: na fizični, čustveni in psihični. Joga pa niso le telesni položaji – asane, med jogijske tehnike sodijo tudi meditacija, petje, pravilno nadzorovano dihanje, tehnike sproščanja in zdravljenje s pomočjo umetnosti mandal, našteva jogistka.

V priročniku detajlno opisuje različne načine, kako se posvetimo srcu, tudi energetske vaje in dihalne tehnike, s katerimi se izboljša vitalnost srca. »Srčna joga je koncept, ki je bil zasnovan posebej za krepitev srca in odstranitev energijskih blokad na področju srca. Jogijski položaji, mantre, mandale, mudre, dihalne tehnike, tehnike sproščanja in ostali prijemi so zasnovani posebej za boljše počutje, izboljšanje imunskega sistema, predvsem pa za zdravje srca,« navaja izkušena jogistka.

Glavni cilj joge tako niso le telesni položaji, marveč potovanje navznoter in boljše spoznavanje svojega telesa, s čimer se spodbuja samospoznavanje in samozavedanje. Joga je notranja drža, ki poudarja prav to.

Priročnik je prilagojen za domačo vadbo, zato so asane podrobno opisane in ponazorjene s fotografijami. Telesni položaji so izbrani prav za krepitev srca, nadaljuje jogistka in doda, da je v delo vključila tudi nasvete različnih drugih strokovnjakov, ki se prav tako posvečajo ohranjanju zdravega načina življenja. Tako je v delu najti nasvete različnih zdravstvenih specialistov, drugih jogistov, maserjev in terapevtov. Vadba poteka po določenem zaporedju, vaje pa je priporočljivo izvajati vsak dan ali pa vsaj dva- do trikrat na teden, svetuje jogistka.