Tako ne preseneča, da je 40 odstotkov mladih Britancev poskusilo neko obliko čiste diete. Na žalost je ta številka v Sloveniji še bistveno manjša. Seveda je očitno, da niti v Angliji ni kar 40 odstotkov mladih z anoreksijo. Ta naj bi po besedah avtorice bila rezervirana za posebno stroge oblike diete. Morda za vegane? Delež veganov med mladimi tako v Angliji kot v Sloveniji merimo v odstotkih. Torej upam, da smo razčistili, da veganstvo ni oblika ortoreksije (obsedenosti s prehrano), ki se konča z anoreksijo ali vsaj osteoporozo. Dejansko mleko kljub velikim količinam kalcija prav nič ne ščiti pred osteoporozo, zato prehranski znanstveniki s Harvarda svetujejo, da ga nadomeščamo z rastlinskimi viri kalcija. Da o rdečem mesu, ki je dokazano rakotvorno (zlasti v procesiranih oblikah), niti ne izgubljamo besed. Svetovna zdravstvena organizacija prosi tiste, ki niste vegetarijanci, da uživanje rdečega, zlasti procesiranega mesa čim bolj omejite. Nas torej zdaj že WHO poziva k ortoreksiji?

Aha, morda za ortoreksijo od zgornjih praks šteje le presnojedstvo? V Sloveniji osebno poznam nekaj deset presnojedcev, ki se prehranjujejo pretežno s presnim sadjem ob manjših količinah presne zelenjave in presnih oreščkov. Drži, med nami je ena anoreksična. Nikakor nam je ni uspelo prepričati, naj poveča količine dnevno zaužitega sadja, tako da je zdaj na zdravljenju. A vseeno ne bo držalo, da je presnojedsto oblika anoreksije. Pač pa obratno. Anoreksiki z veseljem črtajo čim več živil in se radi skrijejo med presnojedce. Ali vsaj med vegane.

In kaj je ortoreksija? Ko se sprehodite po kateri koli veleblagovnici, ob ogromnem številu izdelkov ne boste našli praktično niti enega, ki bi ga lahko označili za zdravega. Vsi po vrsti so procesirani, škropljeni, zaščiteni... Če bi se zahodnjak poskusil popolnoma odreči vsem tem nezdravim živilom, bi bil res prisiljen cele dneve porabiti samo za iskanje hrane, kar bi mu povzročilo resne težave v zasebnem življenju. To bi bila oblika zasvojenosti, psihične bolezni. Samo izogibanje sadnim sokovom, ki nimajo stoodstotnega sadnega deleža, pa nikakor ne. Vsem bralcem dobronamerno svetujem, da naredite vsaj kak korakec v »čisto« dieto. Ni težko.

Igor Đukanović, Maribor