Spomnimo, da je okrožno sodišče v Ljubljani sredi julija ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka  in sprejelo sklep o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti nad Agrokorjem in odvisnimi družbami. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je le nekaj dni po odločitvi sodišča hitel pojasnjevati, da to nikakor ne vpliva na poslovanje Mercatorja, in v isti sapi napovedal, da bodo na ministrstvu preučili, ali se bodo na sklep sodišča pritožili. Poleg tega je javnost pozval, naj ne govori o stečaju Mercatorja, češ da gre za delujoče podjetje.

Odločitev je padla danes: vlada se je namreč odločila, da se bo zoper sklep pritožila na način, da bi sodišče sklep bodisi odpravilo bodisi ga spremenilo tako, da bi premoženje (delnice), ki ga ima Agrokor in z njim povezane in odvisne družbe v Mercatorju, izvzelo iz sklepa ali pa sklep razveljavilo in vrnilo v ponovni postopek. Rok za pritožbo se izteče v soboto, 29. julija.

Počivalšek: Sklep sodišča posega v suverenost države

»Vlada je sprejela sklep, v katerem ugotavlja, da je Mercator družba sistemskega pomena za državo, ker bistveno vpliva na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost v Sloveniji. Zato utegne postopek insolventnosti zoper večinskega družbenika Mercatorja ogroziti tako Mercator kot tudi gospodarsko, socialno in finančno stabilnost države,« je zatrdil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Sodišče lahko sklep o priznanju tujega sodnega postopka zaradi insolventnosti spremeni ali odpravi, če bi sklep negativno vplival na suverenost, varnost ali javni interes Slovenije. Po mnenju vlade so namreč vsi navedeni razlogi podani. Hkrati ocenjuje, da je sodišče s tem tudi priznalo odločitve, ki temeljijo na podlagi hrvaškega zakona o postopku izredne uprave. To pa pomeni, da sklep posega in negativno vpliva na suverenost Slovenije, pri nas pa velja in se uporablja slovenska zakonodaja. Počivalšek še meni, da sklep prav tako vpliva na varnost in javni interes Slovenije, sploh ker je državni zbor 25. aprila sprejel posebni zakon (lex Mercator) ravno zaradi zaščite družb, kot je Mercator, pred interesi večinskih lastnikov.

Juhart: Priznanje postopka ne vpliva na Mercator

Po mnenju pravnega strokovnjaka Mihe Juharta priznanje tujega sodnega postopka zaradi insolventnosti nima neposrednega vpliva na Mercator. »Po zakonu velja, da se tujega postopka ne prizna, če ta vpliva na javni interes, suverenost in varnost. Gre za to, da vlada ščiti javni interes, saj ji to možnost zakonodaja tudi daje. Zagotovo pa ne drži, da na tak način Mercator pade pod lex Agrokor, saj teh učinkov tudi morebitno priznavanje tujega postopka nima.« Ne le da Mercator ščiti lex Mercator, ampak tudi druga zakonodaja, kot sta denimo zakon o gospodarskih družbah in zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. »Absolutno ne drži, da bi lahko upravitelj Agrokorja razpolagal s premoženjem Mercatorja ali hčerinskih družb Mercatorja. To je, kot sem že enkrat dejal, navadna novinarska raca,« še pravi Miha Juhart.