Sredstva, ki jih za podjetja razpisuje ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, so eno od orodij za boljšo konkurenčnost našega gospodarstva, je ob predstavitvi preteklih in aktualnih razpisov ministrstva poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V letu 2017 načrt finančnih spodbud za nepovratna sredstva zajema 40 javnih razpisov s finančnimi spodbudami v skupni vrednosti skoraj 300 milijonov evrov. V primerjavi z lani, ko je bilo objavljenih 36 razpisov v vrednosti 150 milijonov evrov, to pomeni skoraj stoodstotno povečanje, je pojasnil Počivalšek. V okviru finančne perspektive 2014–2020 je podjetjem na voljo za skupno 818 milijonov evrov evropskih sredstev.

Največji razpis v okviru gospodarskega ministrstva je razpis za raziskovalno-razvojne projekte v skupni vrednosti 74 milijonov evrov. »To je jedrni razpis za raziskave, razvoj in inovacije naših podjetij. Je razpis za podjetja, za projekte od prototipa pa do trga,« je povzel Počivalšek. Cilj razpisa je do leta 2022 v okviru treh odpiranj podpreti najmanj 150 inovativnih, raziskovalno-razvojnih projektov. »Sofinancirana vrednost posameznega projekta bo najmanj 100.000 evrov pa do pol milijona evrov,« je pojasnil Jernej Tovšak z direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo. Razpis je bil objavljen junija in se izteče septembra.

Tik pred objavo pa je razpis za razvoj in promocijo integralnih turističnih produktov v višini osem milijonov evrov, je napovedala Renata Martinčič z direktorata za turizem. Razpis naj bi podjetja spodbudil k bolj inovativnemu pristopu pri oblikovanju turističnih produktov in storitev ter pomagal pri trženju in promociji.

Težave pri vnašanju dokumentov

Gospodarski minister se, tako je povedal, zaveda pomena razpisov oziroma finančnih pomoči za podjetja. »Ko sem prevzel to ministrstvo, smo ugotovili, da smo na tem področju slabi oziroma slabo organizirani, da nam zadeve ne gredo dovolj hitro ali pa dovolj vsebinsko dobro do rok,« je dejal. Potem ko so z začetkom leta na gospodarskem ministrstvu vzpostavili službo za razvojna sredstva, so po besedah Počivalška zaznali očiten napredek. V primerjavi z lanskim letom jim je v prvi polovici letošnjega leta uspelo skrajšati čas potrjevanja razpisov za 24 dni in povečali odstotek izplačil. »Menim, da je to temelj, ki bo omogočal, da bomo naloge, ki jih imamo na področju razpisov, izvajali hitreje in bolje,« je prepričan Počivalšek.

Na ministrstvu ocenjujejo, da bo do konca leta izplačanih 16 odstotkov sredstev, lani pa je bilo realiziranih le 4,4 odstotke izplačil. Na hitrost izplačil, kot je potrdil minister, med drugim vplivajo tudi težave pri vnašanju dokumentov v nov informacijski sistem za črpanje sredstev, za katerega sicer skrbi služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Ob tem je Počivalšek opozoril na razliko med razpisom, pogodbo in izplačilom: »Razpis in pogodba sta na startu, izplačilo pa po koncu projekta. Tukaj se leta ne pokrivajo.« V večini primerov izplačilo tako ni izvedeno v letu razpisa, je dodal.