Vročih poletnih temperatur prebivalci Spodnjega Plavža na Jesenicah niso veseli. Smrad iz centra za predelavo odpadkov na Mali Mežakli ob deponiji, pod katero leži naselje, se je namreč že junija, ko so se temperature dvignile, močno okrepil, opozarja Simona Demšar. Domačinka bitko z neustreznimi vonjavami bije že dolga leta. V zadnjem letu pa ob vsaki prelomljeni obljubi pristojnih v imenu prebivalcev naselja zahteva jasne odgovore.

»Lepo je iti na enodnevni izlet in pustiti odprta okna, da bi se hiša prezračila. Šok pa doživiš, ko prideš domov,« Demšarjeva opisuje enega od svojih poletnih dni. »Po povratku domov zvečer enostavno ne veš, kje bi spal, saj po celi hiši tako smrdi. Smrdi okoli hiše, v hiši, vse, od zaves do oblek. Tega vonja se ne moreš znebiti. Lahko bi prezračil, ampak kako, če tudi zunaj smrdi?« obupano opisuje Demšarjeva.

Pred devetimi meseci obljubili, da bo čez en mesec bolje

V zadnjem obdobju se smrad, kot ugotavljajo oškodovani prebivalci, širi predvsem od mešanih komunalnih odpadkov, ki čakajo na mehansko in biološko obdelavo v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla. Da bi jih brez obdelave odložili na deponijo, že nekaj časa ni več dovoljeno. Oktobra lani, ko je podjetje Ekogor, koncesionar za obdelavo odpadkov na Jesenicah, pripravilo dan odprtih vrat, se je direktor podjetja Ivan Hrženjak prizadetim prebivalcem za neprijetnosti opravičil in jim obljubil, da bo čez kakšen mesec bolje.

Devet mesecev pozneje je stanje precej slabše kot oktobra lani, pravi prebivalka Spodnjega Plavža. »Vsak mesec krajani od pristojnih dobimo odgovor, da bo v roku enega meseca smrad manjši in zadeva urejena. A vse od oktobrskega dneva odprtih vrat se datum prestavlja. Kmalu bo eno leto od obljub,« se jezi Demšarjeva, ki si pogosto domnevni napredek v centru ogleda na lastne oči. »Kup skladiščenih odpadkov, ki na obdelavo čaka že od pomladi, se je v zadnjem mesecu komaj kaj zmanjšal. Prekrit bi moral biti s folijo, saj naj bi bil glavni vir smradu, vendar ni,« našteva pomanjkljivosti.

Kazen, opravičilo in nove obljube

A odgovorni tudi tokrat odgovarjajo podobno, kot so krajani Spodnjega Plavža že vajeni – z novimi opravičili in obljubami. »Razumemo vaše ogorčenje nad trenutno situacijo in se vam zanjo opravičujemo. Tudi sami bi si želeli, da bi bila bremena preteklega leta že sanirana,« opravičila pristojnih povzema Tea Ulaga, tehnologinja iz podjetja Publikus, katerega hčerinsko podjetje je jeseniški Ekogor. Procesi, ki potekajo v centru, zahtevajo svoj čas, Ulagova pa zagotavlja, da na Mali Mežakli delujejo s polno zmogljivostjo. »K zamiku je prispevala tudi okvara na sortirni liniji, zaradi česar ta nekaj dni ni obratovala. Posledično smo bili primorani vse tekoče pripeljane mešane komunalne odpadke pred obdelavo začasno skladiščiti,« pojasnjuje razlog za intenzivnejši smrad.

»Vsekakor nam tovrstna situacija ni ne v ponos in ne v korist,« poudarja Ulagova. Družba Ekogor je po njenih besedah zaradi neizpolnitve obveznosti iz inšpekcijske odločbe, ki ji je naložila odstranitev kupa skladiščenih odpadkov oziroma tako imenovane težke frakcije do konca maja, prejela kazen 10.000 evrov. Nov rok za odstranitev kupa je konec septembra letos. »Konkretnega datuma, do kdaj ocenjujemo, da bo kup odstranjen, si zaradi preteklih izkušenj in da ne bi spet izpadlo kot prazne obljube, ne upamo podati, lahko pa vam zagotovimo, da bo kup odstranjen pred predpisanim rokom.« Če se to ne bo zgodilo, pa bo kazen inšpekcije, dodaja Ulagova, še višja od prve, kar za podjetje prav tako ni zanemarljivo.