Klinarjeva je rahlo zaostala takoj po startu, nato pa uspešno lovila tekmice pred sabo: »Pričakovala sem malo boljši izid, čeprav je tudi dosežek 2:09 dokaj dober. Vesela sem, da sem si priplavala polfinale. Tam bo prvi cilj, da plavam bolje kot zjutraj in pridobim kakšno mesto,« je po tekmi povedala štirikratna udeleženka olimpijskih iger z Jesenic in se strinjala s trditvijo, da so izidi v plavanju vse bolj zgoščeni: »Na vsakem svetovnem prvenstvu vse več plavalk dosega boljše izide in vse težje se je prebiti v popoldanski del, zato sem vesela, da bom imela danes še drugo priložnost.«

Z 2:07,25 je bila v predtekmovanju prepričljivo najhitrejša Madžarka Katinka Hosszu, ki je ob bučnem aplavzu v Donavski areni plavala neposredno ob slovenski reprezentantki. Za finale bodo plavalke nedvomno morale doseči izid pod 2:08 minute, a tudi 29-letna Klinarjeva je na olimpijskih igrah v Londonu pred petimi leti že prebila to mejo.

Šesti svetovni rekord

Prav ob koncu jutranjega programa je ameriška moško-ženska štafeta 4 x 100 m mešano dosegla nov svetovni rekord, skupno že šestega v metropoli ob Donavi. Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell in Mallory Comerford so razdaljo zmogli v 3:40,28 minute in za 1,43 sekunde izboljšali dve leti star rekord Britancev. Gre za eno najmlajših disciplin plavanja, ki je na sporedu SP šele od prejšnjega prvenstva v Kazanu.