Večina zaposlenih v tehnološkem podjetju Three Square Market iz Wisconsina se je strinjala, da jim med palec in kazalec vstavijo kot zrno riža velik podkožni mikročip. Z njimi bodo lahko odpirali vrata, uporabljali tiskalnike ter plačevali hrano in pijačo v menzi podjetja. Na ta način bodo njihove dlani nadomestile sedanje kartice in ključe.

Gre za prvo ameriško podjetje, ki se je odločilo za rabo mikročipov pri svojih zaposlenih, ne pa tudi za prvo takšno podjetje na svetu. V švedskem podjetju Epicenter so mikročipe uvedli že pred časom. Izvršni direktor Patrick Mesterton meni, da je največja prednost mikročipov njihova priročnost in udobnost. »Čip nadomesti predmete, ki jih moramo sicer vselej nositi zraven, kot so kartice in ključi,« je aprila dejal za Associated Press. Zaposleni, ki imajo do podkožnih mikročipov zadržke, lahko še naprej uporabljajo kartice in ključe, saj mikročipi v podjetju niso nujni. Dobijo jih le tisti, ki se zanje odločijo prostovoljno.

Mikročipi za živa bitja niso nikakršna novost, lastniki hišnih ljubljenčkov jih denimo uporabljajo že leta. Ob začetkih rabe mikročipov na ljudeh pa se pojavljajo dvomi o zasebnosti uporabnikov. Todd Westby, direktor podjetja Three Square Market, se očitkov o možnem vohunjenju za zaposlenimi brani z besedami, da pametni telefoni zbirajo mnogo več podatkov o svojih uporabnikih kot podkožni mikročip. Kljub temu pa ne gre prezreti dejstva, da se da podkožne mikročipe uporabiti kot GPS sledilce, opozarjajo na portalu Quartz.

Da je prav Three Square Market prvo ameriško podjetje, katerega zaposleni bodo imeli vstavljene mikročipe, ni presenetljivo, saj se v podjetju ukvarjajo z izdelavo naprednih pripomočkov, kot so »pametne« žarnice in priponke.