Nov portal, ki so ga na Mestni občini Celje poimenovali prostor.celje.si, je zasnovan kot zbirka interaktivnih tematskih zemljevidov, ki hitro in preprosto podajajo dejanske in pravne informacije o prostoru na območju celjske občine. Spletna stran je dosegljiva na računalnikih, pametnih telefonih in tabličnih računalnikih in ima šest tematskih sklopov, v katerih so na enem mestu zbrani podatki o lokacijah in cenikih parkirišč, aktualnih cestnih zaporah na državnih in občinskih cestah, o zelenih površinah, ki jih ureja mestna občina, uradni prostorski plan, prikaz stanja prostora ter Servis 48, ki je občanom že znan in služi za prijavo napak, pripomb glede urejenosti okolja in poškodbah na urbani opremi.

Portal bodo še nadgrajevali

Portal je nastal zaradi potreb tako občanov kot tudi podjetij, investitorjev in drugih organizacij, ki podatke o prostoru potrebujejo vsak dan. »Postavili smo si cilj, da v prvi fazi prostorske podatke približamo občanom, tudi tistim, ki ne uporabljajo računalnika. Prostorski informacijski sistem, katerega del je prostorski portal, pa je zastavljen tako, da ga bo mogoče v prihodnje še nadgrajevati in širiti, tudi za potrebe bodočih obveznosti naše občine in sosednjih,« pravi Goran Anders, kreativni vodja portala in razvojno-tehnični inženir na celjski občini. Dodaja še, da so opravili obsežno delo, tudi zato, ker so se projekta lotili sami in niso iskali rešitev na trgu.

Poleg informacij o javnih parkiriščih na območju občine, cestnih zaporah ter zelenih površinah je na portalu možen dostop tudi do celjskega prostorskega plana, ki je temeljni dokument o urejanju prostora na območju občine. So pa vse podane vsebine izključno informativne in ne veljajo kot uradna informacija. Tako se je treba za podrobnejše podatke in pojasnila še vedno obrniti na pristojne strokovne službe mestne občine Celje. Prostorski portal so vzpostavljali od oktobra lani do maja letos, skupna vrednost javnega naročila pa znaša 74.664 evrov.