V naših krajih se je nekako uveljavilo prepričanje, da brez juhe (in seveda solate) ni kosila. Ampak poleti, v hudi vročini, ni najprijetneje stati za štedilnikom in kuhati različne »spodobne« juhe. Zato si namesto tradicionalnih vročih juhic privoščimo hladne dobrote na žlico. Enostavno in hitro jih pripravimo iz sveže zelenjave in zelišč ali iz sadja. Najširše znana jed takšne vrste je gaspačo, slovita andaluzijska hladna juha pretežno iz paradižnika in kumar, ki jo povsod pripravijo malo drugače, spreminjajo pa se tudi priloge, ki jih španci obvezno postrežejo poleg. O imenu gaspačo si strokovnjaki niso edini, domnevajo pa, da morda izvira iz latinske besede caspa, kar pomeni približno toliko kot koščki ali drobtine. Vsaka španska pokrajina pozna svoj način priprave, prvotni recept pa naj bi vseboval samo kruh, česen, vodo, kis, olje in sol, kar so v možnarju stolkli v kašo in pojedli. Prav to naj bi na pot čez morje vzeli Kolumb in njegovi pomorščaki. Ko so v Ameriki spoznali kumare in paradižnik, pa naj bi s tem oplemenitili praizvedbo gaspača, iz česar je postopoma nastala današnja oblika.