Odkar se je 15. junija v Sloveniji začel poletni prestopni rok, so domači klubi po podatkih za nogomet specializirane spletne strani Transfermarkt opravili že 330 prestopov. Najbolje so se odrezali pri Domžalah s prodajo vezista Žana Majerja in Gorici s prodajo centralnega branilca Matije Bobna ruskemu Rostovu. Vsak klub naj bi za odškodnino prejel okoli 300.000 evrov, s čimer bo zapolnil velik del letnega proračuna. V nogometno najrazvitejšem delu Evrope klubi s tem denarjem ne pokrijejo niti enomesečne plače igralca.

To še zlasti velja za najboljše kolektive iz Anglije, Španije, Italije, Nemčije in Francije, kjer se tudi letos številke na nogometni tržnici vrtijo v milijardah. Čeprav je do konca prestopnega roka še 36 dni, so tamkajšnji prvoligaši po podatkih Guardiana za nakup 960 igralcev zapravili že 2,71 milijarde evrov. Najmanj v Nemčiji, kjer so do včeraj opravili 211 prestopov v skupni vrednosti 549 milijonov evrov. Za vzorec bolj zapravljivi so bili v Franciji (564 milijonov evrov) in Španiji (596 milijonov evrov), medtem ko so neobičajno razsipni na Apeninskem polotoku, kjer se je v zadnjih tednih z bančnih računov prelilo že 757 milijonov evrov. Pri tem močno izstopata Milan in Juventus, saj je prvi za sedem igralcev odštel 173 milijonov evrov, drugi pa za dva manj 98,8 milijona.

Razred zase so znova klubi iz angleške premier lige, ki so s prestopi obrnili že neverjetno milijardo in 150 milijonov evrov oziroma več kot Nemci in Francozi skupaj. Tako ne preseneča, da so poskrbeli za osem od desetih največjih nakupov letošnjega poletja. Svojo denarnico so na široko razprli pri Manchestru Cityju, kjer so za Kyla Walkerja (Tottenham) in Benjamina Mendyja (Monaco) plačali 56 oziroma 58 milijonov evrov, še sedem milijonov več pa je Chelsea stal Alvaro Morata (Real Madrid). Varčno se niso obnašali niti pri Manchestru Unitedu, saj so samo za Romeluja Lukakuja Evertonu nakazali 85 milijonov evrov.

Belgijski napadalec je za zdaj najdražji nakup poletnega prestopnega roka, a bržkone ne za dolgo. Če gre verjeti zapisom španskega tiska, je Real Madrid prav včeraj z Monacom sklenil načelni dogovor za nakup 18-letnega Kyliana Mbappeja za rekordno odškodnino 180 milijonov evrov. Za kako enormni znesek gre, v perspektivo najbolje postavi podatek, da so leta 1996 v Španiji v vsem poletnem prestopnem roku klubi zapravili 238 milijonov, v Italiji 168 milijonov in v Angliji slabih 150 milijonov evrov. Tedaj je najbolj odmeval odhod Alana Shearerja iz Blackburna v Newcastle za 30 milijonov evrov, v istem obdobju pa je novega delodajalca našel tudi eden najboljših nogometašev vseh časov Ronaldo. Čudežni Brazilec je pred 21 leti okrepil Barcelono, ki je zanj nizozemskemu PSV plačala »vsega« 24 milijonov evrov, kar je skoraj osemkrat manj kot kraljevi klub knežjemu ponuja za Mbappeja.