Nič ni bolj poletnega kot jajčevci, špinača in paradižnik. V tejle jedi se odlično počutijo in tako se boste tudi vi, ko bo v vašem želodčku. Samo pomislite: tanke rezinice jajčevca, ki so ravno prav mehke, špinača, ki se skupaj s skuto in limonino lupinico skriva v zavitkih in ohtakofenomenalna paradižnikova omaka, pripravljena iz dišečih, fantastično sladkih paradižnikih.

Jajčevci, oziroma malancani, so odlični v tem letnem času. Zagotovo jih videvate povsod. Če jih še ne poznate ali pa bognedaj ne marate, jih morate poskusite pripraviti v tej različici. Jajčevci so namreč polni zdravja. So dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo ter mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem. Lupina vsebuje vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin) zato jajčevcev ne lupimo. Grenčine v soku jajčevcev pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.

Zvitke lahko pripravite tudi vnaprej in jih pred postrežbo le pogrejete. Če imate pred postrežbo vseeno malo več časa, pa zvitke pripravite vnaprej, pred postrežbo pa pripravite le še paradižnikovo omako in jih v njej specite.

Pa še nekaj besed o paradižnikovi omaki. Če vas paradižnikova lupinica moti, jih olupite. Kako? Na spodnjem delu vanje zarežite v obliki križ kraž, potem pa jih za minuto postavite v vrelo vodo. Iz vrele vode jih previdno vzemite in olupite – tam, kjer je križ kraž, se bo lupinica zavihala in lupljenje bo enostavno. Pa še to, namesto večjih paradižnikov lahko uporabite tudi češnjeve. Pomembno je le, da so paradižniki odlični, sladki in domači.

Tile zvitki z omako so lahko samostojna jed – potrebujete le nekaj kruha za omako in skledo solate, lahko pa zvitke z omako postrežete tudi z rižem, pire krompirjem, polento … Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2-4 oseb)

Sestavine za zvitke iz jajčevcev:

1 jajčevec

(olivno) olje

sol

poper

1 velika pest sveže špinače

200 g skute

1/2 žličke limonine lupinice

1 žlička limoninega soka

1 konica noža muškatnega oreščka

2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana

2 stroka česna

Sestavine za paradižnikovo omako:

1 strok česna

malo olja

4 srednje veliki paradižniki

1 košček masla

sol

poper

Ostale sestavine:

parmezan za okras

svež timijan za okras

PRIPRAVA

Jajčevec z nožem (ali mandolino) previdno in počasi narežite na tanke rezine. Najlažje je, da spodnji del jajčevca (kjer se je jajčevec držal rastline) odrežete ravno, da dobite plosko površino. Nanjo postavite jajčevec, saj bo tako stabilen in bo rezanje na rezine enostavno. Rezinice naoljite, posolite in popoprajte, potem pa popecite na (žar) ponvi. Dodatnega olja v ponev ni treba dodajati. Lahko pa rezine jajčevca spečete tudi v pečici. V eno plast jih razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko in pecite približno 30 minut na 190°c, vmes jih enkrat obrnite. Vseeno je, kje jih spečete, pomembno je le, da jih zmehčate, da se bodo enostavno zavijali.

Medtem pripravite nadev. Na olju zmehčajte sesekljan česen, nato dodajte špinačo, da uveni, potem pa še malo posolite in popoprajte. Skuto zmešajte v posodi, dodajte muškatni oreščkek in malenkost ohlajeno špinačno mešanico in premešajte. Dodajte še limonino lupinico, limonin sok in timijan ter poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Pripravite še svežo paradižnikovo omako. V ponvi na olju zmehčajte sesekljan česen (naj se ne obarva, ker bo sicer grenak), potem pa dodajte na kocke narezan paradižnik in kuhljajte, da se paradižnik zmehča. Dodajte še sol in poper ter na koncu še malo masla, če želite.

Vse pripravljeno združite. V ognjevarno posodo dajte najprej paradižnikovo omako. Na posamezne rezinice dajte po žlico skutine mase, potem pa rezinice zavijte. Položite jih na paradižnikovo omako, potem pa jih malo pokapajte z oljem in jih popoprajte in pecite približno 15 minut na 220°C. Postrezite s kruhom in solato. Odlično!