»Že drugič sva prišla na nov kolesarski poligon pumptrack na Viru in, kot kaže, bova tu med počitnicami stalna gosta, saj vnuk Jaka neizmerno uživa in takega poligona ni daleč naokoli,« je prepričan turističen delavec in navdušen športnik Stane Pančur iz Domžal, ki z vnukom pogosto kolesari ob Kamniški Bistrici. Kot pravi, so poti ob zeleni osi zelo zgledno urejene, dovolj je tudi počivališč, prostorov za piknike, tudi pitniki vode so ob poti in še kup drugih privlačnih možnosti za rekreacijo. Jaka se z njim seveda strinja, a vseeno doda, da so na Viru že prej imeli poligon za kolesarje, ampak za skakanje in makadamskega, na tem novem asfaltiranem poligonu pa lahko »pumpaš«, kar je še bolj zabavno. Boji pa se, da mu jeseni, ko bo prvič zakorakal v šolo, ne bo ostalo dovolj časa za kolesarske vragolije in vse druge športe, ki jih prav tako obožuje, zlasti smučanje.

»Novi kolesarski poligon in vsa druga bogata rekreacijska ponudba ob Kamniški Bistrici ni odlična rekreacija le za otroke. Mislim, da je še pomembneje, da v naravo vabi in spodbuja h gibanju tudi starejše, ki vse preradi pozabljajo, kako pomembno je razgibavanje za njihovo zdravje. Ob Kamniški Bistrici ni več mogoče najti pametnega izgovora, da se ne bi vsi rekreirali,« razmišlja Jan Prestor iz Domžal, ki se je s šestletnim sinom Svitom prav tako že drugič podil po vzpetinah in dolinah novega kolesarskega poligona na Viru. »Odkrila sva ga šele včeraj, a sva bila že na poti domov in nisva imela dovolj časa, da bi se na poligonu zadržala toliko, kot si je želel Svit. Zato sem mu obljubil, da se vrneva danes. Tako je bil neučakan, da je komaj pojedel zajtrk,« je še dejal Jan Prestor in odhitel za sinom po novem poligonu.

Na vrsti je pasji park

»Poligon še ni povsem končan. V teh dneh bomo postavili še oznake, kako ga varno uporabljati,« je povedal domžalski župan Toni Dragar. Poligon je ločen na dve enoti, in sicer na otroški in napredni poligon, da se otroci in izkušeni uporabniki med seboj ne bodo motili. Zato bo poligon, kakršnega ni v bližini, popestril ponudbo rekreacijske osi ob Kamniški Bistrici in tako najmlajšim kot tudi izkušenim posameznikom ponudil novo obliko sprostitve na prostem. Kolesarji bodo lahko na poligonu izboljšali koordinacijo gibanja na kolesu, pridobili kondicijo in se hkrati še zabavali, napovedujejo na občini Domžale. Župan dodaja, da bodo že v kratkem uredili tudi okolico. Urediti nameravajo tudi novo dostopno pot, dodati potrebno urbano opremo, v neposredni bližini kolesarskega poligona pa bodo kmalu uredili tudi ograjeni pasji park, kjer bodo lahko lastniki spustili svoje pse, da se tam prosto gibljejo. Opažajo namreč, da veliko rekreativcev pride na rekreacijo v spremstvu psov, ki jih ovirajo pri rekreaciji. Če jih bodo pustili v pasjem parku, se bodo lahko sami medtem bolj brezskrbno in sproščeno posvečali radostim in izzivom kolesarskega poligona in bližnjih fitnes naprav na prostem.

Nekoč je Kamniška Bistrica smrdela

»Okolica je tako prijetno urejena, tudi otroška igrala so skrbno izbrana, da kar ne najdem besed, ki bi izrazile naše zadovoljstvo,« pravi Nevenka Smeja, ki prihaja v športni park na Viru oziroma NA otroška igrišča ob Kamniški Bistrici z vnuki z Doba. »Ko so bili naši otroci majhni, je bilo tukaj vse zaraščeno, Kamniška Bistrica pa je tako smrdela, da nas je bolel nos. Zato tu nismo mogli niti kolesariti,« je povedala Nevenka in dodala, da je zdaj ob Kamniški Bistrici vedno polno ljudi, ki kolesarijo, se rekreirajo na fitnes napravah ali pa posedijo na klopcah, medtem ko se otroci igrajo. Tudi Fani Majdič, ki dopoldneve prav tako pogosto preživlja v parku, je lahko le pritrdila, da si včasih podobnega rekreacijskega razkošja niso mogli niti predstavljati.

»Na Viru živi okoli 6000 prebivalcev, ki se niso imeli kje rekreirati. Športni park je ponujal dokaj omejene možnosti, zdaj pa je ob Kamniški Bistrici poskrbljeno za vse,« je zadovoljen župan Dragar, ki že išče prostor za gradnjo športne telovadnice, ki si jo kraj s toliko občani prav tako zasluži.

»Pogosto kolesarim po poti ob zeleni osi kamniške Bistrice med Domžalami in Kamnikom,« je povedal tudi izkušeni turistični delavec Dušan Božičnik, ki prav tako ni mogel skriti navdušenja nad novo pridobitvijo kolesarskega poligona. Uroš Škrlj iz Dola pri Ljubljani, ki ga na kolesarjenju ob Kamniški Bistrici pogosto spremljata hčerki Erin in Lori, je dejal, da ga bosta hčeri zdaj še raje spremljali. So bili pa vsi presenečeni, da je bilo na progi še ne povsem končanega poligona že toliko deklet. Na njem sta se tako preizkušali tudi Ana in Meta v klubskih dresih reprezentance oziroma kolesarskega društva Energija iz Domžal, ki trenirata gorsko kolesarstvo. Pravita, da bosta tako kot Luka, ki jima je delal družbo, vse počitnice kolesarili po bližnjih hribih in gozdovih, a se tudi novemu poligonu ne bodo prav nič izogibali.