Vnovična prevlada ekipe Sky s Chrisom Froomom, ki je imel za seboj tudi najboljšo ekipo, je osrednji sklep 104. izvedbe Toura. Siru Davu Brailsfordu, ki vodi nebeško britansko zasedbo s slovensko delovno silo, se je v zadnjih sedmih letih ponesrečilo le leta 2014 zaradi padcev. Chris Froome se je s ponovno zmago približal štirim največjim legendam. Tour je osvojil brez želene etapne zmage, a v rumeni lovi rekorde. Tour 2017 bo šel sicer za večno v slovensko zgodovino. Po etapnih zmagovalcih iz enajstih držav je tretji najbolj pisan v zgodovini.

Znoj, kri in denar so večne teme Toura, a ne vedno v tem zaporedju. Zaslužek je bil pomemben motivacijski faktor že pred 114 leti. Letos je po pričakovanjih največ zaslužila ekipa zmagovalca Chrisa Frooma, ki je prejela 716.590 evrov od skupno 2,287.650 evrov nagradnega sklada. V to je vštetih pol milijona za zmago Frooma, 500 evrov dnevne nagrade za rumeno majico, 70.000 za četrto mesto najboljšega pomočnika Mikela Lande, 50.000 za najboljšo ekipo in tako naprej. Na Touru denar leži na cesti. Druga najbogatejša ekipa Cannondale je po zaslugi Rigoberta Urana zbrala že mnogo manj (243.250 evrov).

Pri LottoNL-Jumbo, osmi ekipi po zaslužku, je bil najuspešnejši nabiralec v klubski sklad seveda Primož Roglič. Z etapno zmago (11.000), drugim mestom med hribolazci (15.000), nagrado na vrhu Toura na Galibierju (5000), četrtim mestom v etapi (1500), 14. mestom v etapi (340), doseženim ciljem v Parizu (1000)… je prispeval skoraj polovico od 77.250 evrov. Njegov zaslužek? Ne! Pri zneskih je seveda še kako pomembno, da so to bruto zneski. Od tega je treba odšteti davek (okoli 19 odstotkov), plačilo v solidarnostni sklad (pet odstotkov), pristojbino za boj proti doping (1,5 odstotka), plačilo kolesarski zvezi (dva odstotka), nagrado spremljevalnemu osebju v ekipi (10 odstotkov), kazni na dirki in morda še kaj. Skupni neto znesek se potem deli še med vse kolesarje na enake dele. Kolesarstvo je ekipni šport. Teoretično od 11.000 evrov bruto vsak kolesar ekipe dobi okoli 600 evrov neto. Skromno? Običaj v ekipah je, da se etapni zmagovalci zaslužku v etapi odpovedo, ker zmaga prinese toliko boljšo pogodbo za naprej. Vloge v ekipi pa so dogovorjene s pogodbo.

»Lepo je zmagovati na velikih dirkah in lepo je tudi pomagati nekomu. Ko sem podpisal za Sky, sem to pričakoval. Čudovito je, ko od Chrisa vedno znova slišim besede zahvale, in to kar nekajkrat v dnevu,« je pripomnil Michael Kwiatkowski, eden najbolj zaslužnih za Froomovo zmago. Borut Božič je denimo v ekipi Bahrain Merida šele zadnji dan v Parizu zaradi ugodnih okoliščin prevzel odgovornost namesto Sonnyja Colbrellija in ekipi privozil najboljši etapni dosežek na Touru. Ekipa je prav po zaslugi 36-letnega Idrijca napredovala z zadnjega mesta zaslužkarjev (19.960 evrov) pred njegovo lansko ekipo Cofidis.

Že v času Toura smo poslušali, da je cena tako zrasla Marcelu Kittlu (pet etapnih zmag), da bo menedžer Patrick Lefevere težko našel tako bogatega sponzorja za ekipo, da ga bo lahko zadržal. Tudi v nemški ekipi Sunweb so priznali, da bodo z uspehi (Barguil, Matthews) v prihodnje težko zadostili povečanim apetitom. Primož Roglič je z nizozemsko ekipo LottoNL-Jumbo podaljšal pogodbo za leto 2018 že zgodaj spomladi. Na zadovoljstvo njega in ekipe, kot je tedaj dejal. Na mednarodnem trgu bi bil zdaj potencialno že v klubu milijonarjev.