Sabato Alterio in Michele Di Lauro sta si izmislila enega najbolj vročih pripomočkov tega poletja. Nakefit je posebno obuvalo, ki si ga kar prilepimo na podplat. Z njim bi lahko iz naše omare odpadli vsi sandali, japonke in drugi poletni natikači.

»Predstavljajte si svet, v katerem lahko brezskrbno bosi poskakujete naokrog, vaše noge pa so ves čas zaščitene,« se glasi pozdravno besedilo podjetja, ki izdeluje novodobno obutev nakefit. Pravzaprav jih je težko uvrstiti v kategorijo obuval, saj si jih ne obujemo, temveč zalepimo.

Na kickstarterju zbrali 300 tisočakov

Zamisel, čeprav se zdi na prvi pogled nekoliko bizarna, je pravzaprav genialna. Samo pomislite, kolikokrat se znajdete v položaju, ko imate opravka s preobuvanjem natikačev ali japonk. Recimo na poti od brisače na plaži do morja po vročih kamnih in skalah. Ali pa ob bazenu, v savni, pod prho… V vseh takih primerih bi bili dodatni podplati nakefit popolna rešitev, saj si jih zjutraj samo nadeneš in do večera preprosto pozabiš nanje. Nakefit torej ohranjajo občutek svobode bose noge, hkrati pa ščitijo uporabnika pred vsemi neprijetnimi površinami, po katerih se premika. Poleg tega da so zelo trpežni (moški v predstavitvenem videu suvereno teka po skalnati obali), delujejo tudi antiseptično in tako ščitijo noge pred neprijetnimi bakterijami, ki jih lahko mimogrede poberemo na poti. Poudarjajo še, da so taki vložki dobra rešitev za otroke, saj jim denimo omogočajo varnejše tekanje po spolzki keramiki ob bazenih.

No, saj se zavedamo, da ljudje zaradi nakefita ne bodo popolnoma opustili svojih priljubljenih poletnih obuval, vendar glede na odziv javnosti ne bomo presenečeni, če jih v kratkem ugledamo kot dobro alternativo tudi na naših bližnjih plažah. Na kickstarterju je namreč projekt imel za cilj dvajset tisočakov ameriških dolarjev, zbrali pa so jih skoraj 300.000.

Zalepili ga bomo na nogo

Italijanska poslovneža Alterio in Di Lauro, ki sta si zamislila ta izdelek, nočeta še razkriti, iz česa je nakefit pravzaprav narejen. Zatrjujeta, da je to stvar patentirane tehnologije, ki jo bosta razkrila pozneje, najbrž po uspešni implementaciji na trg, gre pa vsekakor za neko gumijasto spojino. Prav tako ni povsem jasno, kako se te zadeve prilepijo na podplat. Na svoji spletni strani pojasnjujejo, da je posamezen vložek uporaben tudi več kot 24 ur, če ga ne zlorabljamo preveč in ne namakamo predolgo v vodi. Ker so vložki elastični, bojda ni treba pretirano skrbeti glede velikosti. Obstajajo tri velikosti (moška, ženska in otroška) ter roza, črni in modri modeli. V posameznem paketu, za katerega je treba odšteti približno 30 evrov, pa je deset parov vložkov.

Če bi radi kupili take podplate že danes, vas moramo vseeno malce razočarati. Spletna trgovina podjetja še ne deluje. Iz njihovih objav je moč razbrati, da jih je odziv trga presenetil in na to niso bili v celoti pripravljeni. Treba bo torej še malce počakati, da lepljivi podplati ugledajo luč polic trgovin.