Program Slikar (ang. Paint) je najverjetneje za večino naše generacije predstavljal prvi stik z računalniškimi programi za preprosto grafično oblikovanje. Naslednje generacije bodo morale za računalniško risanje in barvanje uporabiti drug program, saj so z Microsofta namreč sporočili, da Slikarja ne bodo več aktivno razvijali, v prihodnosti pa ga bodo verjetno povsem odstranili. Pred jesenskim izidom nove različice operacijskega sistema Windows 10 so pri Microsoftu objavili seznam programov, ki jih najnovejša različica ne bo več vključevala, in seznam tistih, ki bodo uporabnikom še na voljo, a jih ne nameravajo več posodabljati. Med slednjimi se je znašel tudi Slikar.

Zadnja, aprilska posodobitev različice sistema Windows, je poleg Slikarja ponudila nov program, imenovan Slikar 3D (Paint 3D), ki bo sčasoma nadomestil »starega« Slikarja. Čeravno Microsoft ne bo posodabljal obstoječe različice, bo Slikar za uporabnike ostal brezplačen v Microsoftovi trgovini aplikacij, poročajo na spletnem portalu Quartz.

Preprost program, ki je uporabnikom dovoljeval risanje enostavnih oblik, je v rabi vse od leta 1985, ko so predstavili prvo različico operacijskega sistema Windows 1.0.