Vurberk. Danes natanko ob 10. uri bo dve minuti trajajoči zvok sirene več kot štiristo občanov Dupleka opozoril, da morajo nemudoma zapustiti svoje domove. Pristojne službe bodo namreč danes dopoldne začele evakuacijo ljudi, sedem strokovnjakov pa se bo na terenu lotilo uničenja 250 kilogramov težke neeksplodirane bombe iz časa druge svetovne vojne, ki jo je minuli teden v okolici vurberškega gradu med igro z otroki s pomočjo detektorja kovin našel domačin in prepeljal na domače dvorišče.

Kot je ob tem poudaril vodja oddelka za splošne policijske naloge v mariborski policijski upravi Darko Lamot, gre za tvegan in zahteven varnostni dogodek: »Zato se pripravljamo tudi na najbolj črn scenarij, kar bi bila eksplozija ob prvem premiku.« Na območju Slovenije pred tem namreč takšne bombe še niso našli, prav tako še ne vedo točno, kakšno eksplozivno sredstvo je v njej. Zaradi premika, ki ga je naredil domačin, ko je najdbo z najdišča prepeljal na domače dvorišče, bi v bombi lahko prišlo tudi do sprememb.

(Foto: PU Maribor)

Evakuirali bodo več kot 400 ljudi

Strokovnjaki si bodo zato za uničenje bombe vzeli čas, delo na terenu bi lahko trajalo nekaj ur. »Hitenje je recept za nesrečo, zato si bomo vzeli ves čas, ki je potreben za uspešno akcijo,« je po poročanju STA poudaril predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh.

Bombo bodo na kraju, kjer leži zdaj, obdali z zaščitnim ovojem, nato pa s posebno žičnico z dvorišča preselili približno trideset metrov od hiše v 7,5 metra globoko jamo, kjer jo bodo uničili. Če bo akcija uspešna, bo povzročena eksplozija enakovredna eksploziji manjše ročne bombe, drugače bo silovitejša. Po ocenah NUS bi eksplozijo takrat lahko videli in slišali na območju, od eksplozije oddaljenem do dva kilometra. »Večje gmotne škode tudi v tem primeru ne pričakujemo, morda bodo popokali kakšni strešniki na okoliških strehah zaradi padajočega kamenja in drugih delcev,« je morebitne posledice opisal Boh.

(Foto: PU Maribor)

Ljudi, ki živijo na območju v oddaljenosti enega kilometra od kraja bombe, bodo v času uničenja in dela na terenu evakuirali v zbirna mesta, ki jih bodo uredili v tamkajšnjih kulturnih domovih v Zgornji Koreni in Grajeni. Ko se bo danes v dupleški občini ob 10. uri zaslišal zvok sirene, bodo imeli domačini pol ure časa, da se umaknejo. Po ocenah poveljnika Civilne zaščite Občine Duplek Bojana Turčina območje, ki ga bodo popolnoma izpraznili, naseljuje približno 400 krajanov Vurberka in 65 prebivalcev Krčevine. »Ker je čas dopustov in ker so dopoldne ljudje tudi v službi, ocenjujemo, da se bo moralo za nekaj ur preseliti le okoli 150 ljudi,« je pojasnil Turčin. Na policiji občane ob tem pozivajo, naj strogo upoštevajo vsa navodila in naj pri evakuaciji ne pozabijo poskrbeti tudi za domače živali.

Zaprte ceste in zračni prostor

Na območju bodo zaprli tudi vse ceste. Zaprte bodo tako regionalna cesta med Mariborom in Ptujem kot tudi nekatere lokalne ceste, prav tako bo zaprt zračni prostor v razdalji dveh kilometrov po tleh in 2500 metrov v višino od kraja bombe. Z zaprtjem zračnega prostora želijo pristojne službe v prvi vrsti zagotoviti mir med izvedbo postopka uničenja bombe. »Predvsem brezpilotniki so lahko moteči,« je ob tem opozoril Lamot.

Cestne zapore bodo nadzirali policisti, ki razmišljajo tudi o nadzoru območja s policijskim helikopterjem, predvsem med preverjanjem, ali so ljudje zapustili svoje domove.