Promenada ob reki Paki, ki teče skozi mestni park v Velenju, je tako Velenjčanom kot drugim obiskovalcem mesta prirasla k srcu. Zato je mnoge razžalostilo, ko so ugotovili, da je nekdo razbil dve zaščitno-varovalni stekli na mostu čez Pako, od katerega je bilo eno popolnoma razbito, drugo pa poškodovano. »Poškodovani mesti smo nemudoma zavarovali, obiskovalce pa prosimo, da so na tem delu promenade še posebno previdni. Nov stekleni del bomo v najkrajšem možnem času seveda prenovili oziroma zamenjali,« pravijo na mestni občini Velenje. Kot dodajajo, pa so opazili, da so bili vandali na delu tudi drugod po mestu, saj so bile poškodovane tudi javne sanitarije.

Namestili bodo varnostne kamere

Na promenado so Velenjčani toliko bolj ponosni, ker je to danes sodoben prostor za druženje, izvedbo dogodkov, sprostitev in rekreacijo. »Poleti v amfiteatru pripravljamo številne kulturne dogodke, obiskovalci pa radi posedijo ob Paki in se sproščajo v prijetnem okolju. Tudi sicer pa si prizadevamo, da je središče mesta in mesto vedno urejeno in čisto. Sploh v teh poletnih dneh, ko se obiskovalci še pogosteje kot sicer zadržujejo v mestu,« še pravijo na velenjski občini, kjer poleti za urejenost skrbijo tudi dijaki v projektu Čisto moje Velenje. Tiste, ki uničujejo skupno lastnino, pa javno pozivajo, naj se nehajo neprimerno in nespoštljivo obnašati do okolja in lastnine. V prihodnosti pa bodo, da bi zavarovali javne površine na promenadi, na več mestih namestili tudi varnostne kamere.

Velenjska promenada se je lani sicer med 276 projekti iz 33 držav uvrstila med 25 finalistov, njena avtorja pa sta že večkrat nagrajena arhitekta Dean Lah in Milan Tomac iz arhitekturnega biroja Enota, ki jima je uspelo z uporabo različnih materialov, od betona, kamna, lesa, gramoza in zelenja, promenado zliti z naravno krajino.