Na državnem prvenstvu v atletiki ni niti en nov slovenski atlet izpolnil norme za nastop na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Londonu. Vsi poskusi so bili v Celju neuspešni, kar je slab obet pred bližajočim se vrhuncem sezone. Pod drobnogledom so bili predvsem Veronika Domjan v metu diska ter skakalca ob palici Tina Šutej in Robert Renner, ki pa so bili prenizki ali prekratki. Z metom prek 63 metrov je v metu kopja izstopala Martina Ratej, članica celjskega Kladivarja, organizatorja državnega prvenstva.

Anita Horvat dokazuje, da se razvija v izvrstno atletinjo. Prejšnji konec tedna je izboljšala državni rekord na 400 metrov ter izpolnila normo za nastop na članskem svetovnem prvenstvu v Londonu. Pretekli konec tedna je atletinja Massa, ki jo trenira Rok Predanič, postala najhitrejša Slovenka, potem ko je na 100 metrov s časom 11,79 izboljšala osebni rekord, najhitrejša pa je bila tudi v sprintu na 200 metrov, v katerem je imela močan protiveter (–3 m/s) »Imela sem dovolj tekov doslej na 400 metrov, zato sem želela preizkusiti hitrostno vzdržljivost na krajših razdaljah iz polnega ritma. To je zelo dobro za mojo disciplino, tek na 400 metrov. Pričakovala sem državni naslov, vendar sem vlogo favoritinje vzela z rezervo in sem tekla najbolje, kar je mogoče,« je bila v pogovoru za STA zadovoljna Anita Horvat.

Številni slovenski atleti so neuspešno lovili norme za nastop v Londonu. Sezona je izgubljena za Roberta Rennerja, državnega prvaka v skoku ob palici, ki je lani s tretjim mestom navdušil na evropskem prvenstvu v Amsterdamu. »Stvari so se začele zame zapletati na mitingu prejšnji teden v Novem mestu, ko sem imel nekaj neuspešnih skokov, in ti so mi prišli do živega psihično bolj, kot sem mislil. Zato sem skakal s krajšega zaleta, s štirinajstih korakov, kar pa ne omogoča skokov za 5,70 metra. Želel sem si, da bi imel vsaj normo za EP prihodnje leto in bi že letos preskočil 5,55 meta, žal pa mi tudi to ni uspelo in sezona je zame daleč od tega, kar sem si želel,« se je posul s pepelom Robert Renner.

Dobra dva metra je od norme za nastop v metu kladiva zaostal Nejc Pleško, ki je sicer v absolutni konkurenci zaostal za Brazilcem Wagnerjem Domingosom, finalistom olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Tako Pleško kot nekateri drugi slovenski atleti imajo nekaj možnosti, da tudi brez izpolnjene norme tekmujejo na svetovnem prvenstvu v Londonu. V vsaki disciplini bo namreč lahko tekmovalo po najboljših 32 atletov iz posamezne discipline, čeprav bodo na repu med njimi tudi atleti brez doseženih mednarodnih predpisov.