Enaindvajsetletni slovenski atlet Luka Janežič, ki je v petek zvečer na mitingu diamantne lige v Monaku kot prvi Slovenec doslej v teku na 400 m tekel pod 45 sekundami (44,84), je imel pestre ure po prihodu v Slovenijo. Najprej sta ga na brniškem letališču pičili dve čebeli, nato se je odpravil v ljubljanski Tivoli, kjer je opravil dopinško kontrolo. Pravila Atletske zveze Slovenije namreč velevajo, da mora atlet po državnemu rekordu v roku 24 ur opraviti dopinško kontrolo.

»Dolgo časa sem si želel, da bi mi uspel tek pod 45 sekundami. O njem sem razmišljal pred leti, ko sem tekel 45,70, pa vsa leta pozneje, ko sem izboljševal osebne rekorde. Tek pod 45 sekundami me ni presenetil, saj sem v tej sezoni dosegal zelo konstantne čase. Vsi časi so se gibali med 45,20 in 45,40, vselej pa sem imel občutek, da imam še veliko rezerve. Vesel sem, da sem končno premagal to mejo,« je po dopinškem testu razlagal Luka Janežič, ki se bo ta teden na Rogli pripravljal za nastop na vrhuncu sezone – svetovnem prvenstvu v Londonu.

»Če mi je uspel optimalen tek? Kje pa! Naredil sem precej napak. Je pa res, da sem v Monaku nastopil v konkurenci najboljših tekačev na svetu, ki jih še ne morem premagati. V tej sezoni sem večinoma nastopal na mitingih, kjer sem se boril za najvišje uvrstitve. Zdaj sem tekmoval v konkurenci, ki me je po dvestotih metrih teka ujela. Vedel sem, da jim moram do cilja slediti s skrajnimi močmi, in to mi je kar dobro uspelo. Seveda je mogoče tudi na mitingih, kjer premagaš vrhunske tekmovalce, postaviti osebni rekord. Na evropskem prvenstvu do 23 let sem denimo pospešil v zadnjih stotih metrih, ko sem imel še dovolj moči, da sem prehitel vse tekmece. Zato je vsekakor lažje postaviti najboljšo znamko v takšnem teku, kakršen je bil v Monaku. Nedvomno me je do tega rezultata potegnila konkurenca,« je pojasnjeval Vodičan.

Daljši intervju z Luko Janežičem, najuspešnejšim slovenskim atletom v tej sezoni, si boste lahko prebrali v jutrišnji izdaji Dnevnika.