»Preden je odprla usta, sem vedel, kaj bo dekle pred mano reklo. Nosi velik vrečast pulover, da skrije, kako suha je. Njen obraz je tako udrt, da je bolj podobna kadavru kot človeškemu bitju… Razlog? Čisto prehranjevanje. Za tiste, ki se ukvarjamo z motnjami prehranjevanja, je čisto prehranjevanje – trend, ki temelji na izogibanju procesirani hrani in se nagiba k uživanju surovih, nerafiniranih sestavin – postalo fraza, ki jo sprejemamo z grozo,« je pred dnevi svoje odprto pismo, ki ga je objavil The Daily Mail, začel zdravnik Max Pemberton.

Nobena dieta, ki izključuje določeno skupino živil, ni dobra

Smutiji, zmrznjeno in sveže sadje, ovseni kosmiči, maslo iz oreškov, avokado, semena čija in kvinoja so postali zapoved, žita, sladkor in mleko pa nekaj, čemur se je treba na vsak način izogibati, če hočemo živeti zdravo. Tako vsaj dieto, ki je vse bolj popularna tudi zaradi blogarjev, družbenih omrežij in medijev, namreč razume večina tistih, ki prisegajo nanjo, čeprav je resnica precej drugačna. Posledice rigorozne »čiste« diete, ki povzroča obsedenost s hrano oziroma ortoreksijo, so v večini primerov podhranjenost in z njo povezane zdravstvene težave, ki pa jih na lepih fotografijah z instagrama seveda ne boste opazili.

Zato pa škodljive učinke redno opažajo zdravniki, kot je Pemberton. »Ko takšno dekle pride do specialista, kot sem jaz, je že popolnoma shirano. Njena ključnica štrli ven, njene noge so tako boleče suhe, da včasih ne more niti počepniti ali se povzpeti po stopnicah, ker telo tako obupno potrebuje vir energije, da začne nažirati mišice. Občasno pa vidim celo žensko, pri kateri se telo tako trudi, da bi nosilo preostalo težo, da začne izpodjedati mišice v vratu, ki držijo glavo, kar pomeni, da ne more dvigniti niti glave,« v pismu našteva Pemberton in opozarja, da je vsaka dieta, ki izključuje ali demonizira določeno skupino živil z obljubami o zdravju, vitalnosti in izgubi teže, zgrešena in bo vedno spodletela. Čisto prehranjevanje pa se mu zdi še posebno problematično zato, ker se skriva za oznako zdravega prehranjevanja in ker mu legitimnost dajejo tudi mediji s kuharskimi oddajami, knjigami in blogi. Da bi »čisto« enačili z zdravim, se mu zdi neumnost. Zdrava je namreč zgolj uravnotežena prehrana, ki vključuje vse skupine živil. »Beseda čisto namiguje na to, da je nekatera hrana umazana ali slaba, a to ni res. Ne imejte iluzij, umazano, slabo in škodljivo je čisto prehranjevanje. Najbolj ironično pa je, da je čisto prehranjevanje kljub svojim namenom v svoji osnovi toksično.«

Priljubljena tudi zaradi blogarjev in zvezdnikov

Čisto prehranjevanje, ki se je začelo pojavljati pred desetimi leti, naj bi temeljilo na surovih živilih, iz katerih si nato sami skuhamo obrok, pri čemer naj bi se izogibali rafiniranemu sladkorju, v ekstremnejših oblikah pa nekateri izključujejo tudi gluten, žita in mlečne izdelke ter uživajo samo surove sestavine. Po ocenah britanskega osteoporoškega združenja naj bi čisto dieto preskusilo 40 odstotkov mladih, priljubljena pa je zlasti med tistimi, ki so stari okoli 20 let. Ter seveda med nekaterimi zvezdniki, ki so jo promovirali v preteklosti. Po njenih načelih naj bi se prehranjevali igralki Gwyneth Paltrow in Jessica Alba, pevka Katy Perry, manekenka Miranda Kerr pa tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je po srčnem napadu postal vegan. Ko je prebral knjigo The China Study T. Colina Campbella, pa začel jesti samo stročnice ter drugo zelenjavo in sadje. Manj znano je denimo, da je Gwyneth Paltrow že leta 2010 imela simptome, ki so kazali na začetke osteoporze, kar se pri ženskah običajno začne dogajati šele po menopavzi.

»Izraz čisto prehranjevanje me spravlja v obup. Namiguje na to, da je vsaka druga oblika prehranjevanja, posledično pa tudi jedec, umazana, nečista in zato slaba,« je do čistega prehranjevanja tako kot še marsikdo kritična priljubljena kuharica Nigella Lawson, ki v svojih kuharskih knjigah in oddajah slavi jedi za dušo. Od izraza čisto so se začeli distancirati tudi tisti, ki so z njim sploh začeli. »Nikoli nisem mislila, da bi iz svoje diete izključila cele skupine živil ali dajala metaforične oznake živilom in nanje gledala kot na čista in nečista,« je v enem od intervjujev povedala Clean Eating Alice s pravim imenom Alice Liveing, ki je čisto prehranjevanje promovirala tako v svojih kuharskih knjigah kot na instagramu. Blogarka o hrani Ella Millsa, znana kot Deliciously Ella, pa je v dokumentarcu televizije BBC Clean Eating: The Dirty Truth (Čisto prehranjevanje: Umazana resnica) pojasnila, da se je besedi čisto začela izogibati, ker ta zdaj pomeni nekaj umazanega in s tem negativnega: »Ko sem ta termin prebrala prvič, je pomenil naravno, neprocesirano, zdaj pa sploh ne pomeni več tega. Pomeni dieto. Pomeni trend.«