Skupinica turistov, verjetno iz Španije, se je sprehajala mimo Kongresnega trga in z začudenjem pogledovala proti 220 tonam mivke, ki so jo pred dnevi pripeljali v središče prestolnice. Njihovo pozornost je vabil direndaj okoli prizorišča turnirja evropske serije v odbojki na mivki – Ljubljana Beach Volley Challenge. Dekleta pod mrežo so spremljali vsem znani poletni glasbeni hiti, otroke pa so bolj zanimali peskovnik, bazenček in napihljiva krogla, ki se je vrtela v njem. Glasni napovedovalec si je od časa do časa dovolil tudi kakšno seksistično opazko o vročih dekletih, a Španci ga tako ali tako niso razumeli, raje so se zabavali ob curkih vode, ki so prihajali iz vodnih pištolic v rokah hostes.

Proračun znaša skoraj 200.000 evrov

Ob sončni pripeki je nekaj kapljic vode prijalo tako gledalcem kot odbojkarjem in odbojkaricam. Še posebno so po vodi hlastale njihove noge. Mivka se namreč razgreje, zato so napeljali gasilske cevi, s katerimi so na ukaz vodje tekmovanja škropili igrišče. Igralna površina je še nekoliko bolj neprijetna za noge, ker je v skladu s pravili kremenčasta, je pojasnil Simon Rožnik, direktor podjetja Extrem, ki za odbojkarsko zvezo trži in organizira prireditev. »Takšna so pravila, da je igralna površina še malo težja za igro. V peskovniku za otroke je mivka drugačna, v skladu z direktivami za igranje v mivki. Primerna je za delanje tortic,« je povedal Simon Rožnik in dodal, da so mivko na igrišče nasuli v enem dnevu.

Toda pred tem so morali pripraviti ogrodje, v katerem so gradili igrišče. Ker se Kongresni trg rahlo vzpenja, so morali najprej zravnati površino. Postavili so železno konstrukcijo, nanjo še leseno, dodali so filc, da ob morebitnem dežju voda ne bi mivke odnesla v kanalizacijo in jo zamašila, na koncu so nasuli mivko. »Priprava prizorišča je trajala štiri dni. Prav toliko časa ga bomo tudi podirali,« je povedal Rožnik.

Uporabili so 13 tovornjakov in tri bagre, 40 delavcev se je ukvarjalo samo z mivko, pri prireditvi pa je pomagalo 60 prostovoljcev. Proračun prireditve znaša nekaj manj kot 200.000 evrov, nagradni sklad je vreden 30.000 evrov. »Težko je zbrati toliko denarja. Prihodnje leto bomo morali nekatere zadeve malo spremeniti ali znižati proračun,« je potožil Rožnik.

Vrhunec bo drevi

Vrhunec bo drevi s finalom v obeh konkurencah. Organizatorji pričakujejo, da bodo tribune, ki sprejmejo dva tisoč ljudi, povsem polne, Rožnik še omenja atraktivno kuliso, ki jo pričara osvetljeni ljubljanski grad.

Do takrat se bodo obiskovalci lahko zabavali ob spremljajočih dejavnostih in se tudi podučili o kakšni zadevi. Na primer o tem, da je najbolje vodo piti iz pipe. S tem namenom so pripravili promocijsko akcijo, v kateri obiskovalci aktivno sodelujejo. Bolje rečeno, njihovi možgani. Kozarec vode si namreč prislužijo tako, da dovolj osredotočeno razmišljajo po možnosti o vodi. Pri eni od stojnic imajo elektrode, ki jih človeku pritrdijo na glavo in ušesa.

»Naprava meri beta možganske valove. Če ste dovolj skoncentrirani, s svojimi mislimi natočite kozarec vode. Treba se je v nekaj vživeti, najlažje je otrokom, ker imajo še zelo živo domišljijo. Malo težje je, če niste naspani ali ste pod stresom. Ko dosežete določeno stopnjo koncentracije, voda sama priteče iz pipe,« je pojasnila Urška Drol, ki ljudem razlaga, kako naprava deluje, še posebno pa je eksperiment zanimiv otrokom, nekateri se okoli stojnice zadržujejo po več ur.