Geodetska uprava (Gurs) bo lastnike nepremičnin konec prihodnjega leta (2018) obvestila o vrednostih nepremičnin po novem sistemu. Prihodnje leto bo namreč Gurs izvedel novo posplošeno vrednotenje nepremičnin. Spomnimo, da je vlada pred dnevi potrdila novi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki ga bodo poslanci obravnavali po rednem postopku, predvidoma pa bo sprejet do konca leta. Lastniki nepremičnin bodo po novem lahko sodelovali pri določanju vrednosti nepremičnin, in sicer najprej pri oblikovanju modelov, nato pa z morebitnim uveljavljanjem posebnih okoliščin, ki jih modeli ne bodo upoštevali.

Kaj trenutno dela Gurs in na kaj morajo biti pozorni lastniki?

Tina Humar s finančnega ministrstva pojasnjuje: »Podatki o nepremičninah, ki so bili zbrani v nepremičninskih evidencah s popisom leta 2007, že obstajajo. Zato bo geodetska uprava v tem trenutku izvajala le nadzor nad pravilnostjo podatkov. Lastniki nepremičnin morajo te podatke redno spremljati in se prepričati, ali so podatki o nepremičninah pravilno vpisani.« Kot pravi, bodo nove vrednosti nepremičnin zbrane šele čez dve leti. »V tem trenutku konkretnih rezultatov novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin še ne bo. Treba je namreč analizirati nepremičninski trg, izvesti postopek določanja modelov vrednotenja nepremičnin in jih predstaviti tako strokovni javnosti kot tudi občinam in lastnikom nepremičnin. Konkretne vrednosti nepremičnin bodo na voljo šele konec leta 2018,« pojasnjuje sogovornica.

Bodo morali lastniki nepremičnin po podatke osebno na geodetsko upravo?

»Ne, lastniki nepremičnin bodo na dom prejeli potrdilo o končni vrednosti nepremičnin, tako kot leta 2011,« odgovarja Humarjeva.

Kako bo potekal postopek pritožbe?

»To ne bo klasični način pritožbe, ampak ugovor. Lastnik nepremičnine bo od geodetske uprave prejel obrazec za uveljavljanje posebnih okoliščin. Ugovarjal bo glede tega, katere so tiste okoliščine na njegovi nepremičnini, zaradi katerih je vrednost napačno ovrednotena. Modeli vrednotenja namreč lahko vključujejo le določen nabor podatkov. Vse specifičnosti nepremičnine bo torej lahko lastnik uveljavljal sam,« poudarja Tina Humar.

Gre za uveljavljanje določenih specifičnosti nepremičnin, kot so posebej ugodna ali neugodna mikrolokacija nepremičnine (nevarnost plazov ali poplavno območje), nadstandardna kakovost nepremičnine ali pa poškodbe nepremičnin (denimo konstrukcijske napake). S postopkom ugovora bo lahko lastnik prilagodil posplošeno vrednost nepremičnine, ki je izračunana z modelom in je v določenih primerih individualizirana. Posebne okoliščine se bodo ugotavljale v klasičnem upravnem postopku, kar pomeni, da bo lastnik prejel odločbo. Nanjo se bo lahko pritožil najprej na okoljsko ministrstvo, kasneje pa po sodnih poteh, torej na upravno ali oziroma in vrhovno sodišče.

Bo davek enak nadomestilu za uporabo stavnega zemljišča?

»Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ni v ničemer povezan z nepremičninskim davkom. Kolikšna bo višina davka, je odvisno od rešitev v zakonu o davku na nepremičnine. Edini cilj novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin je ugotoviti natančno oceno tržne vrednosti nepremičnine, ki se jo uporablja za več namenov, ne zgolj za davke,« pravi Humarjeva. Ker zakona o davku na nepremičnine še ni, bo nova vlada lahko sprejela precej drugačne rešitve. Res pa je, da je bilo sprva predvideno, da davek na nepremičnine ne bi bil višji, kot je zdajšnje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

»Izhodišča za novi zakon o davku na nepremičnine bo lahko nova vlada pripravila povsem drugače, kot je bilo predvideno,« pravi Humarjeva.

Je novi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin podlaga za novi nepremičninski davek?

Lahko bi bila, pravi sogovornica, saj je pravno gledano novi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin odpravil vse nepravilnosti iz prejšnjega zakona, kot jim je naložilo ustavno sodišče. »Te vrednosti bodo zdaj z novim zakonom primerne za uporabo kot davčna osnova,« pojasnjuje sogovornica.

Zaradi posodobitve evidenc nepremičnin pa bodo morali na geodetski upravi tudi kadrovsko okrepiti svoje vrste. Humarjeva priznava, da je Gurs kadrovsko podhranjen. Z novim zakonom se tudi že načrtujejo kadrovske okrepitve. Uveljavljajo se namreč novi postopki, kot so individualni postopki ugotavljanja posebnih okoliščin, in upravni postopki, kot so pritožbe lastnikov nepremičnin.