Uspešno občinsko podjetje, ki ima dolgoročno zagotovljena obsežna koncesijska občinska naročila in obenem na trgu ustvari več milijonov evrov na leto, je bilo od nekdaj predmet poželenja mestne politike. V času županovanja Andreja Fištravca pa se je mariborsko komunalno podjetje Nigrad skorajda znašlo na robu propada, čez katerega ga še dodatno potiska brezobzirno kadrovsko in politično vmešavanje v delovanje te gospodarske družbe.

V četrtek zvečer je nadzorni svet Nigrada zamenjal vršilca dolžnosti direktorja Marka Plečka. Za obdobje šestih mesecev ga bo nasledil Matjaž Krevelj, ki je od lani zaposlen na občini na položaju svetovalca v kabinetu župana. Za položaj je kandidiral, čeprav je bil v preteklosti pravnomočno obsojen. Ta informacija je pomembna zato, ker je direktorjeva nekaznovanost ključen pogoj pri kandidiranju podjetja za javna naročila. Krevlja smo včeraj telefonsko soočili s to informacijo. Terjal je, da mu vprašanja postavimo po elektronski pošti. Odgovorov ni poslal.

Je bilo imenovanje direktorja nezakonito?

V javnosti se je tudi že podvomilo, da je bilo Krevljevo imenovanje v nasprotju s statutom Nigrada. Nadzorni svet, ki bi moral imeti šest članov, že nekaj časa šteje samo štiri. Ko je na seji obravnaval točko o imenovanju direktorja, sta predstavnika zaposlenih zapustila sejo, s čimer je ta postala nesklepčna, saj bi morali biti prisotni vsaj trije člani. Kljub temu sta občinska predstavnika Igor Muhič in Mitja Hasaj – v skladu s pisnimi navodili župana – nadaljevala sejo in imenovala novega vršilca dolžnosti direktorja. Muhič je včeraj sporočil, da je bilo imenovanje Krevlja zakonito, kar naj bi dokazoval tudi njegov vpis v sodni register.

V podjetju, ki je lani poslovalo z več kot milijonom evrov izgube, je vzdušje doseglo krizne razmere. Delavci, ki se bojijo za svoje službe, so včeraj popoldne – že drugič ta teden – svoj odpor do ravnanja mestne oblasti protestno izrazili tako, da so z avtomobili krožili okoli občinske uprave in glasno trobili.

Politično kadrovanje v Nigradu je že vrsto let ena izmed prioritetnih nalog mariborskih županov. Franc Kangler je eno svojih prvih direktorskih zamenjav izpeljal prav tam. Leta 2007 je lastnoročno odnesel sklep o razrešitvi dolgoletnega direktorja Zlatiborja Krajnčiča.

A niti Kangler ni vrtel kadrovskega vrtiljaka tako silovito, kot to v Nigradu počne Fištravčev klan. Od leta 2014 se je v Nigradu zvrstilo že šest direktorjev in še več članov nadzornega sveta, Plečko pa na funkciji ni ostal niti pol leta. »Vse to kaže na pritiske, ki so po zakonu nedopustni,« je ogorčen član nadzornega sveta Mišo Pušnik.

Predstavniki zaposlenih so bili zadovoljni s Plečkom, ker mu je po njihovem mnenju uspelo stabilizirati poslovanje in izboljšati medčloveške odnose v podjetju. Je pa v minulem mesecu izgubil županovo zaupanje. Zato ni presenečenje, da Fištravec ni hotel imenovati Plečka za direktorja za cel mandat, temveč ga je zasul z očitki.

Vse niti so v rokah županovih svetovalcev

Veliko indicev je, da župan niti ni tisti, ki vleče ključne poteze v Nigradu, temveč da imata vse niti v rokah njegova svetovalca Marko Kovačič in Mitja Kotnik, ki sta stara znanca še iz časov, ko sta bila aktivna v mariborski študentski politiki.

Plečko je v zapisniku kolegija Nigrada podrobno opisal, kako je Kovačič, ki se ga že vrsto let drži vzdevek »župan v senci«, na sestanku 12. julija zahteval njegov odstop. Dan zatem je bil Plečko še na sestanku na občini, kjer sta mu Kovačič in Kotnik, ki na občini uradno nimata nikakršnih vodstvenih pooblastil, ponudila trimesečno podaljšanje vedejevstva, če bi hkrati umaknil svojo kandidaturo za direktorski položaj in odstopil od vseh naknadnih kandidatur. Tudi to ponudbo je Plečko zavrnil.