Na ta dejstva pa se nista doslej odzvala niti bivši rektor dr. Ivan Svetlik niti ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, celo ne »porabnik, kupec znanja«, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Sto milijonov je šlo v pozabo. Razočaran zopet berem tudi: »Dekan in lastnik zasebne Fakultete za management in pravo, prof. dr. Srečko Devjak, je kot bivši dekan javne Fakultete za upravo služil z državo in pridobil 526.050 evrov. Končno revizijsko poročilo razkriva, da je Fakulteta za upravo delovala celo nezakonito, neskladno z načelom gospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi, tudi koruptivno.« Ali je to prispevek k morali in pravni državi?

Afera po razkritju afere o dodatkih za stalno pripravljenost na fakultetah tudi še ni končana. Te dni smo lahko na ekranih gledali odnos univerzitetne elite do države in javnosti. Dekanka ekonomske fakultete prof. dr. Metka Tekavčič enostavno poziva ministrico za izobraževanje dr. Majo Makovec Brenčič, naj se oglasi na svojem delovnem mestu na fakulteti, kjer se bosta pogovorili o njenem nadaljnjem angažmaju na fakulteti. Ministrici zamerijo, da vztraja, da je treba del sredstev, ki so bila porabljena za dodatke na stalno pripravljenost profesorjev, vrniti v proračun. Mar ni to pošteno in jasno vsakemu državljanu?

Osupel sem, ko celo bivši rektor in minister za delo, socialo in družino prof. dr. Ivan Svetlik pred javnostjo mirno zanika pokazano prejeto e-pošto od dekanke Tekavčičeve. To kaže stanje duha in morale na univerzi, ki se odraža tudi v družbi. Ni čudno, da pravna država, pravosodje ne deluje. Univerze, zlasti družboslovne fakultete, so bazen za vodilne politične kadre, ki vodijo ekonomijo države, a ne delijo usode realnega sektorja, ki je na odprtem trgu. Politiki s fakultet se vedno brez problemov vrnejo na fakulteto, ne glede na rezultate. Dokler bo na fakultetah, zlasti družboslovnih, prevladovala takšna miselnost, da so fakultete nad državo, da imajo predvsem imuniteto, ne pa tudi soodgovornosti za stanje države, država prava ne bo delovala in bo Slovenija zaostajala v razvoju.

V javnosti pa žal še prevladuje pogubna morala: »Vsi v šole in na univerze, da boste pridobili izobrazbo in tako dobili dobro službo in boljšo plačo, ne glede na rezultate.« Mar univerzitetna in politična elita družbe res lahko spregleda neupravičene zaslužke, ravnanja rektorja in dekanov in kar pozabi sto milijonov za centre odličnosti? Mar ni to pogubno in se mladi upravičeno bojijo za svojo perspektivo, zato mnogi gredo v tujino? Kdo je ugrabil državo zase?

Franc Mihič, Ribnica