Prof. dr. Danica Purg, članica in nekdanja predsedujoča globalne delovne skupine PRME ter predsednica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled se je udeležila Globalnega foruma Odbora Združenih narodov za odgovorno poslovno izobraževanje - UN PRME Global Forum - v New Yorku. S Forumom, ki poteka hkrati s političnim forumom Združenih narodov na temo trajnostnega razvoja, PRME obeležuje tudi svojo deseto obletnico delovanja in ob tej priložnosti je prof. Purgova v palači OZN prejela tudi posebno priznanje za svoje pionirsko delo pri nastajanju gibanja PRME.

Gibanje PRME (The Principles for Responsible Management Education - Načela odgovornega poslovnega izobraževanja) deluje od leta 2007 in združuje več kot 500 poslovnih šol in univerz iz 80 držav, med njimi: London Business School; Peter F. Drucker and Masatoshi Ito Graduate School of Management, ZDA; INSEAD, Fontainebleau; IMD, Lausanne idr. Nastalo je na pobudo največje globalne mreže za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj gospodarskih subjektov - United Nations Global Compact -, s sedežem v New Yorku. Glavni ustanovitelj gibanja je nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Gibanje PRME temelji na univerzalnih vrednotah in načelih, katerih skupni cilj je spodbuditi poslovne šole k vključevanju konceptov trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti v svoje izobraževalne in raziskovalne dejavnosti.

Blejska šola imenovana za PRME šampiona

Letošnjega globalnega foruma v New Yorku se udeležuje rekordnih 280 predstavnikov iz 46 držav, visokih predstavnikov ustanov, podpisnic PRME. Med njimi je tudi IEDC-Poslovna šola Bled, ki je bila leta 2016 imenovana za PRME šampiona kot edina v srednji in vzhodni Evropi in ena od 29 na svetu.

V svojem nagovoru je prof. Purgova predstavila svoja stališča in izkušnje na področju uvajanja trajnostnega razvoja v izobraževalne sisteme in v paradigmo odgovornega poslovnega izobraževanja. Pri tem je poudarila: »IEDC- Poslovna šola Bled dosledno upošteva prizadevanja za odgovorno voditeljstvo na globalni ravni že od svoje ustanovitve leta 1986, pri čemer je etika že več kot 20 let vključena v redni del študijskega programa, od leta 2008 pa je na IEDC aktivna tudi Coca-Colina katedra za trajnostni razvoj. Pri nas smo pobudo Združenih narodov za PRME in cilje trajnostnega razvoja Združenih narodov takoj upoštevali in jih postavili v ospredje vizije in poslanstva IEDC.«

Predstavili Slovar za odgovorno poslovanje in trajnostni razvoj

IEDC-Poslovno šolo Bled je na Forumu zastopala tudi nosilka Coca-Coline katedre za trajnostni razvoj, prof. Mollie Painter Morland, ki je predstavila projekt Slovar za odgovorno poslovanje in trajnostni razvoj (“Integrated vocabulary for promoting responsible sustainable business”).