Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič se po odločitvi ustavnih sodnikov, da bo referendum 24. septembra, boji, da kvorum na referendumu ne bo dosežen. Bojazen ni neutemeljena. Dnevnikova majska javnomnenjska anketa je pokazala, da domala 64-odstotna večina volilcev meni, da referendumsko odločanje o tem zakonu sploh ne bi bilo potrebno.

Konec avgusta je življenje v normalnih tirnicah

Kovačič si je prizadeval, da bi z ustavno pobudo začetek referendumske kampanje zamaknil vsaj za teden dni, saj se ta po odločitvi državnega zbora uradno začne 25. avgusta, kar je za Kovačiča neugodno, saj so takrat še dopusti in počitnice. Kovačič tako zatrjuje, da se jim tako odvzema sedem dni kampanje in da bi se morala referendumska kampanja začeti šele 1. septembra. Tudi opozicija si je v državnem zboru prizadevala, da bi bil datum referenduma razpisan na dan predsedniških volitev, ker da bi s tem privarčevali okoli tri milijone evrov. To je v pobudi izpostavil tudi Kovačič. A ustavni sodniki so njegove argumente zavrgli kot neutemeljene.

Izvajanje kampanje med počitnicami in dopusti samo po sebi ne pomeni, da je kampanja v celoti onemogočena oziroma neučinkovita, v času sodobnih tehnologij gre kvečjemu za manjšo učinkovitost, so zapisali ustavni sodniki. Poleg tega bo v dopustniški čas padla le prva četrtina kampanje, pa še to bo čas ob koncu avgusta, ko je razumno pričakovati, da so se volilci večinoma že vrnili v vsakdanje življenje. V vsakem primeru bo tri četrtine kampanje vendarle potekalo septembra, ki ni počitniški mesec, so presodili ustavni sodniki.

Pritožba na evropsko sodišče

Kovačič se na to odziva s prepričanjem, da je »celotna referendumska zakonodaja neustavna«. Zato je eden izmed njegovih podpornikov že vložil ustavno pobudo glede zakona o referendumski kampanji. »Ne bomo mirovali, dokler se to vprašanje ne razreši. Glede obeh zadev se bomo pritožili tudi na evropsko sodišče,« je danes napovedal Kovačič. Kako bo financiral referendumsko kampanjo in ali bo pri tem sodelovala tudi SDS, sicer še ne ve, apeliral pa bo »na vsakega, ki bo hotel kaj dati«.

Ločeni odklonilni mnenji sta napisala ustavna sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič. »Ni pomembno samo, da je dan glasovanja določen tako, da volilci lahko neovirano in v čim večjem številu glasujejo, ampak tudi da lahko v za to določenem obdobju kampanja neovirano poteka. To pomeni tudi, da mora kampanja potekati v času, ko bo lahko nagovorila čim širši krog ljudi,« je zapisal Šorli. Jaklič pa je v svojem mnenju zapisal, da taka odločitev sodišča »v resnici za nikogar ni dobra, tudi ne za zaupanje v institucijo, ki jo je sprejela«.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben, ki na vladni strani vodi projekt drugega tira, je poudaril, da na ministrstvu neodvisno od referenduma nadaljujejo projekt po prvotnem načrtu. »Prijava na evropski razpis je bila oddana. Zdaj zaključujemo gradivo za razpis za pripravljalna dela in pripravljamo gradivo za projektni svet za dodatni nadzor,« je pojasnil. Vlada bo sicer za referendumsko kampanjo namenila 97.000 evrov iz proračunske rezerve. Z ustavno odločitvijo pa so zadovoljni v SMC, ki bo v kampanji prav tako aktivno sodelovala. »Eden največjih razvojnih projektov za Slovenijo, ne le Primorsko, je tako pomemben korak bliže uresničitvi,« so zapisali.