Narava nas razvaja. V našem podnebnem pasu je res le poleti tako, v drugih letnih časih so večeri ali noči tudi lahko lepi, morda čarobni, a tako brezskrbnih, kot so poletne noči, ni. Ali je to res stvar le toplote, ki nam noče hudega, ali pa je morda povezano s počitnicami, dopusti, torej s časom, ko skušamo pustiti svoje skrbi nekje tam daleč in se sprostiti ter misliti in doživljati lepe, prijetne stvari? Morda oboje. V dneh, kot so tile, dostikrat šele zvečer prav oživimo po dnevni vročini.

Med ljudmi veljajo stereotipna mnenja, da so južnejša ljudstva bolj lena. A najbrž je to povezano s podnebjem. Če že pri nas v času vročine opozarjamo, naj se ljudje izogibajo težjim fizičnim naporom, potem najbrž ne bi smeli zameriti na primer Špancem, da imajo v času najhujše vročine (take, ko je pri nas skoraj ne poznamo) počitek, siesto. Pa ne samo Španci, ljudstva iz vročih krajev so morda res bolj prilagojena vročini, a prav velike delovne vneme najbrž tudi oni v vročini nimajo.

Pri Slovencih, naših prednikih, vsaj če preberemo kaj, kar so pisali naši pisatelji pred več desetletji, dobi človek občutek, da se je delalo od zore do mraka. Vsaj na kmetijah. Če smo pošteni, kolikšen odstotek Slovencev je bil pred recimo sto leti kmetov? Ampak delovne navade je krojilo tudi vreme oziroma podnebje. In če zdaj malce pospremimo temperaturne grafe, kolikor daleč v preteklost jih pač lahko spremljamo, bomo nedvomno ugotovili, da so naši predniki pridobivali delovne navade v povprečno kar hladnejših poletjih, kot jih imamo zdaj.

Da ne bo pomote: ne iščem opravičila, da bi lahko bili zdaj bolj leni, pravzaprav ne leni, ampak da bi bolj pazili na svoje zdravje in v vročini počivali, ampak samo skušam si predstavljati, ali ne bi tudi naši predniki čez opoldne dlje počivali, kot so sicer. No, dandanes imamo klimatizirane traktorje, pa tudi sicer je manj fizičnega dela tudi na kmetih kot nekoč. Ampak z našim bojem proti vročini smo zašli v spiralo, ki ne vodi v dober konec. S povečano porabo energije za hlajenje seveda na drugi strani prispevamo k segrevanju. Namesto klime torej počitek in sprememba delovnih navad? Pa omenite to svojemu šefu!