Pred slabim mesecem se je zgodila pomembna obletnica – 20 let od izida knjige Harry Potter in kamen modrosti, zgodbe, ki je dodobra spremenila svetovno mladinsko književnost. Še bolj pa je spremenila življenje avtorice knjige J. K. Rowling, ki jo je saga o Potterju spremenila iz nezaposlene matere samohranilke na socialni podpori v milijarderko. Kako obupana je bila pred izdajo prve knjige, priča tudi anekdota iz pisarne založnika, ki ji je predlagal, naj se podpisuje le z inicialkami, češ da bo tako knjiga zanimiva za fante in dekleta. Tedaj bi privolila tudi v to, da jo podpisujejo z imenom Rupert, je dejala mnogo let kasneje. Mimogrede: v resnici ji je ime Joanne Murray.

J. K. Rowling je zadnje čase najdejavnejša na twitterju. Velja za ostro in neizprosno kritično tviterašico, skorajda tvitersko gurujko, ki ji sledi 11 milijonov ljudi in se rada spusti v odkrite besedne dvoboje. Trenutno se denimo prereka s Piersom Morganom, njena večna tarča pa je Donald Trump, ki ga je med drugim opisala kot »veliko oranžno tviteraško jajce«, ko pa je med fotografiranjem odrinil črnogorskega premierja, mu je zapisala: »Ti mali, mali, mali človeček.« Mnogi jo imajo za najbolj iskreno politično komentatorko.

J. K. Rowling je od leta 2012 le še milijonarka, saj je takrat več sto milijonov dolarjev darovala v dobrodelne namene, tako da je izpadla s Forbesove lestvice milijarderjev. Dobrodelnost je ob tvitanju zdaj njena glavna dejavnost. Prav z namenom, da bi širila glas o eni izmed svojih dobrodelnih organizacij – Lumos, ki se ukvarja z institucionaliziranimi otroki s posebnimi potrebami v vzhodni Evropi –, je nedavno za CNN dala enega svojih redkih intervjujev. V njem pa je razkrila še vse kaj drugega kot zgolj svojo privrženost dobrodelnosti. Denimo tudi to, da je eden njenih rokopisov za vedno skrit v njeni omari. Za praznovanje svojega 50. rojstnega dne, ki ga je slavila na noč čarovnic, se je namreč zamaskirala kot izgubljeni rokopis, kar je pomenilo, da je vso zgodbo napisala na svojo obleko. In ta zdaj visi v njeni omari. »Ne vem, ali bo kdaj natisnjena,« je dejala na grozo oboževalcev Harryja Potterja, ki upajo, da je to še ena zgodba o mladem čarovniku. Sicer pa je britanski založnik Bloomsbury za letošnji oktober napovedal izid dveh novih knjig o magičnem svetu.