Vlada na današnji seji ni obravnavala predloga ministrstva za okolje in prostor za novega direktorja zavoda Triglavski narodni park. Ta zavod tako od danes deluje brez vodstva, saj se je z današnjim dnem mandat vršilcu dolžnosti direktorja dr. Bogomilu Brezniku iztekel. Tako bo, kot kaže, vse do imenovanja novega direktorja in nastopa njegovega mandata. »Točka glede imenovanja direktorja je bila na dnevnem redu seje vlade, vendar je bila prekinjena in se bo nadaljevala predvidoma naslednji teden. V TNP je imenovan predsednik sveta zavoda, ki je organ, nadrejen direktorju,« so nam po današnji seji vlade sporočili z ministrstva.

Svet zavoda podprl Natašo Šalaja

Katerega od dveh kandidatov, ki naj bi bila po mnenju ministrice za okolje in prostor Irene Majcen najprimernejša za vodenje tega zavoda, je ministrstvo predlagalo vladi v potrditev, ni znano. Junija je svet zavoda kot primerno kandidatko za direktorsko mesto potrdil Natašo Šalaja, ki je svetnike prepričala z vsebinsko bogato predstavitvijo in zadovoljivimi odgovori na vprašanja. Prav tako so bili svetniki veseli jasno nakazane usmeritve razvoja narodnega parka in njenih izkušenj z varovanjem narave – med njenimi vidnejšimi projekti v Društvu za opazovanje ptic Slovenije je ureditev naravnega rezervata Škocjanski zatok.

Njen protikandidat, mag. Janez Rakar z Mestne občine Kranj, se sicer ponaša z dobrimi organizacijskimi sposobnostmi, v svoji predstavitvi pa se ni dotaknil konkretnih rešitev, ki naj bi se jih zavod loteval v prihodnjem obdobju, kar je svetnike zmotilo. Namesto vsebinsko konkretnih odgovorov na njihova vprašanja je posebej poudarjal pomen komunikacije in sodelovanja med vsemi deležniki parka.

Brez vodstva že lani poleti

Oba kandidata je na podlagi vlog, vizij razvoja narodnega parka in po osebnih razgovorih izbrala ministrica Majcnova. So se pa svetniki zavoda zavedali, da so o primernosti Šalajeve podali zgolj mnenje, saj soglasje sveta zavoda za določenega kandidata ni več obvezno. Kandidate za novega direktorja tega javnega zavoda je ministrstvo sicer februarja iskalo z razpisom. Med osmimi kandidati, ki so se prijavili nanj in so izpolnjevali formalne pogoje za zasedbo delovnega mesta, sta bili po pojasnilih ministrstva viziji razvoja parka dveh kandidatov ocenjeni kot neustrezni, deveti kandidat pa ni izpolnjeval formalnih pogojev.

Javni zavod Triglavski narodni park je brez direktorja s polnim mandatom že od oktobra 2013, lani poleti pa je bil, tako kot zdaj, 21 dni brez kakršnegakoli vodstva. Brezniku se je konec junija lani že iztekel en mandat v. d. direktorja, julija pa ga je vlada znova imenovala za vršilca dolžnosti. Pred tem je ministrstvo že februarja lani objavilo razpis za direktorja, a kandidata za vodenje zavoda niso izbrali. Tudi takrat je na razpis prispelo devet vlog, štirje kandidati pa so izpolnjevali formalne pogoje za zasedbo delovnega mesta.