Agresivna igra z dobro obrambo in hitrim prehodom v napad naj bi bila zmagovalna taktika selektorja Slovenije Igorja Kokoškova na prihajajočem evropskem prvenstvu. Prvo fazo priprav v Zrečah so najboljši slovenski košarkarji začeli v sredo, na zboru pa so ponovili besede generalnega sekretarja domače zveze Raša Nesterovića, izrečene pred mesecem dni, da bo cilj naskok na vrh Evrope.

Kokoškov je na širši seznam uvrstil 19 košarkarjev, ki z izjemo poškodovanega Zorana Dragića po njegovem prepričanju predstavljajo »najboljše, kar premora slovenska košarka«. Pred sedežem košarkarske zveze se jih je zbralo 16, saj se bosta Goran Dragić (pravila lige NBA) in Žan Mark Šiško (nastop na EP do 20 let) ekipi priključila nekoliko pozneje, naturalizirani Američan Anthony Randolph pa je nove soigralce prvič spoznal v popoldanskih urah v Zrečah. Novopečeni reprezentant, zaradi katerega se je na vrat na nos spreminjala celo slovenska zakonodaja in zaradi katerega je brez mesta v selekciji ostal eden njenih najbolj srčnih članov Alen Omić, je eden od štirih novincev v moštvu Igorja Kokoškova.

Med debitanti, ki bodo prvič oblekli slovenski dres, so tudi Gregor Hrovat, Jan Kosi in z 18 leti najmlajši član izbrane vrste Luka Dončić. »Nastop za Slovenijo je zame nov korak v karieri in upam, da bo dober in uspešen. Zagotovo ima Slovenija reprezentanco, ki lahko na evropskem prvenstvu napade najvišja mesta. Moja želja je medalja,« je mladostno optimističen Luka Dončić.

Največje presenečenje na razširjenem seznamu predstavlja Erazem Lorbek. Četudi kvalitetam centra ne gre oporekati, pa ni zanemarljivo, da je 33-letnik zaradi zdravstvenih težav izpustil zadnje tri sezone in je brez kluba. Svojo kariero bo zdaj poskušal obuditi prav s pomočjo reprezentance, ki ji je še pred šestimi leti obrnil hrbet. Tedaj je namreč zavrnil povabilo selektorja Božidarja Maljkovića za nastop na evropskem prvenstvu, a se nato po hudem pogromu javnosti premislil in odpotoval v Litvo.