Ko na Kongresnem trgu ne potekajo družabni dogodki v okviru Festivala Ljubljana, se odpirajo spomeniki. Četrtkova prireditev, na kateri je Borut Pahor odkril spomenik sprave ali, kot on temu reče, spomenik ljubezni, je razburila številne državljane in državljanke, izzvala pa tudi proteste v neposredni bližini. Kljub nasprotovanjem so se dogodka udeležili številni vidni politiki, tako aktualni kot upokojeni.

Poleg Pahorja, premierja Mira Cerarja, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta so bili na prireditvi še nekdanja premierka Alenka Bratušek, predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, odprava stranke SD – predsednik Dejan Židan, nekdanji poslanec Miran Potrč in vodja poslanske skupine Matjaž Han – ter seveda župan Ljubljane Zoran Janković v družbi nekdanjega predsednika države Milana Kučana.

Ta teden smo v reviji Zvezde lahko izvedeli, da je Janković v zadnjem času zavrnil kar dve filmski vlogi, obe pa mu je ponudil Franci Kek. Janković ni hotel biti blagajničar v samopostrežni trgovini v filmu Na svoji Vesni, prav tako ni hotel nastopiti v filmu Milice 2.

Cerar govori vice, a mnogi politiki nimajo smisla za humor

Poletje je čas za iskrene izpovedi tistih na vrhu. Predsednik vlade Miro Cerar se je tokrat odprl za revijo Obrazi, v kateri so med drugim objavili fotografijo, na kateri mu med fotografiranjem pričesko popravlja njegova 18 let mlajša partnerica Mojca Stropnik. O njej je povedal, da je dobra, pozitivna oseba, s katero se čustveno ujame, razume in spoštuje. Spoznala sta se že, ko je bila študentka prava v Mariboru, saj so študentje mariborske in ljubljanske pravne fakultete sodelovali pri nekih projektih. Sam ni bil njen profesor, bil pa je njen mentor pri projektu. Takrat sta postala dobra znanca, pozneje prijatelja in »po nekem daljšem obdobju je preskočila tudi tista iskrica. Tako se je rodila najina zveza.«

Cerar, ki slovi po svoji zadržanosti, naj bi se znal kdaj tudi pošaliti. »Zmerna doza humorja je zagotovo tudi v politiki dobrodošla. Zato tu in tam povem kak vic na seji vlade ali na kakšnem srečanju. Da ustvarim prijetnejše vzdušje. Opažam pa, da mnogi politiki nimajo smisla za humor,« pravi Cerar. Kdo ga ima in kdo ne, je verjetno stvar perspektive.

Šarec ima rad pižamo in Umore na podeželju

Zagotovo ima smisel za humor eden od predsedniških kandidatov, Marjan Šarec, ki je v isti reviji povedal, da svojo kandidaturo jemlje resno in da instagram ni v njegovem slogu. Tudi selfije nerad dela, rad pa kot župan na določene dogodke pride v gasilski slovesni uniformi, saj je zagret prostovoljni gasilec. »Ponosen sem, da sem gasilec, da smo tovariši. Če bi to delal samo za koledar, to ne bi šlo, kot ne bi šlo, da bi si nadel ribiško opravo, če še nikoli v življenju nisem ribaril.« Sicer pa je Šarec bolj mirne narave, nerad hodi ven. »Najljubše mi je, če sem že ob šestih zvečer v pižami in si ogledam kakšen film, mogoče nadaljevanko Umori na podeželju.

Poskočna nosečnica na Fešti kalamarov

Ginekološki oddelek rumenega tiska tudi poleti ne počiva. V Novi so dobili fotografijo, ki naj bi razkrivala nosečniški trebušni predel manekenke in novinarke Tjaše Kokalj Jerala, prevelik obseg pasu pa naj bi imela tudi Melania Trump, so zapisali v Lei, kjer so dodali, da je google zaznal 750-odstotni skok brskanja za iskalnim nizom Melania Trump v pričakovanju. V reviji Zvezde so se v naslovu spraševali, ali je Aleksander spet zabil gol, v besedilu pa zapisali, da je morda noseča tudi Jasna Kuljaj, ki ima prvega otroka z, uganili ste, nogometašem. Ko smo že pri golih, športni komentator Ivo Milovanovič je za Lady povedal, da je njegova največja karierna napaka ta, da je nekoč komentiral tekmo, za katero ni vedel, da se igra na zlati gol. Če ste pogrešali novice o Tanji Žagar, so v Lei zapisali, da je prav poskočna nosečnica, kar je dokazala na prireditvi Fešta kalamarov in Mediterana.