Mnenje Ane Roš v svetu kulinarike, tudi svetovne, nekaj šteje. Med najboljše gostilne sicer ni uvrstila ljubljanske restavracija JB pa tudi As je izostal. Med najboljšimi ni mladega dolenjskega vala (Repovž, Oštarija, Vovko…), je pa jasno, da med naštetimi ni slabe gostilne. Niti približno. V izboru, ki ga je Roševa sestavila na prošnjo revije Vogue, so ljubljanska restavracija Strelec in Monstera bistro, Gostišče Grič iz Šentjošta, vipavska gostilna Pri Lojzetu, novogoriški Pikol, Gostilna Skaručna, kobariški Topli val in Hiša Denk iz Zgornje Kungote.

Restavracija Strelec, Ljubljana

Na ljubljanskem gradu kuha Igor Jagodic, nekoč član neformalnega blejskega ustvarjalnega tria z Binetom Volčičem in Urošem Štefelinom. V stolpu ljubljanskega gradu s teraso z neverjetnim pogledom na mesto in okusnim srednjeveškim interjerjem, kot so zapisali pri Voguu, meša Jagodic tradicionalno in moderno kuhinjo. Ana Roš je dodala: »Strelec je najpomembnejša kulinarična točka v Ljubljani, ki ne bo razočarala niti ljubiteljev vina.«

Specialiteta: Pečene račje prsi in jeziki, pire sladkega krompirja, vložen in pečen sladki krompir, agrumi.

Meni z devetimi jedmi: 77 evrov.

Monstera bistro, Ljubljana

Prijetna, francosko navdihnjena Monstera v lasti televizijskega zvezdniškega kuharja Bineta Volčiča pomeni sodoben pristop k obedovanju, pravijo pri Voguu in hvalijo Volčičev način kuhanja, pri katerem uporabi tudi vse ostanke. Omenijo še slovensko biodinamično vino in butično pivo, ki je na voljo. Ana Roš je povedala: »Bine Volčič je mlad in svež ustvarjalec. Jedi, kot sta črni puding z jastogom in prašičji rilec, so izzivalne, a hkrati zelo okusne.«

Specialiteta: Prekajen in počasi kuhan svinjski rilec z zelišči in jajčno kremo.

Meni s sedmimi jedmi: 50 evrov.

Gostišče Grič, Šentjošt

Kljub pravljičnemu šarmu idilične vasice streljaj od Ljubljane Luka Košir ne kuha goveje juhe in ocvrtih bedrc. Ana Roš pravi, da gre za enega največjih upov slovenske gastronomije, ki ga navdihuje predvsem skandinavska kuhinja. Na kmetiji imajo tudi lastno ekološko račjo farmo. Luka Košir je navdušen, da jih Ana Roš tako visoko ceni: »Tako meni kot kolegom v Sloveniji je pomagala s svojimi dosežki in filozofijo ter razvijala slovensko kulinariko na višji ravni.«

Specialiteta: Bikov flank steak, pečen v senenem olju.

Meni s petimi jedmi: 37 evrov.

Gostilna pri Lojzetu, Zemono

Mnogo je tistih, ki menijo, da je dvorec, ki ga vodi Tomi Kavčič, najboljša gostilna v Sloveniji, in tudi Ana Roš ga uvršča visoko. Vidi ga kot kombinacijo teatra, spektakla s poudarkom na sredozemskih jedeh. V restavraciji z izjemnim pogledom na Vipavsko dolino. Tomi Kavčič je povedal: »Že dolgo menim, da moramo vsi, ki imamo vpliv na oblikovalce javnega mnenja v tujini, skrbeti in izkoristiti sleherno priložnost, da se Slovenijo postavi ob bok najprivlačnejših in glede kulinarike najprepričljivejših dežel na svetu.«

Specialiteta: Džin tonik sorbet, postrežen z brinovo dimno bombo.

Meni s sedmimi jedmi: 50 evrov.

Restavracija Pikol, Nova Gorica

Zgodba o družini, ki je svoje življenje posvetila pripravljanju jedi iz morske hrane, pravijo pri Voguu, kjer so bili še posebno očarani nad ribnikom, ob katerem stoji lesena restavracija. »Skriti dragulj, tako romantičen s svojim ribnikom, bungalovi in odličnimi sredozemskimi jedmi,« pravi Ana Roš. Ameriška novinarka je pomalicala njihovo najpomembnejšo jed – brancinov karpačo. In skoraj omedlela.

Specialiteta: Brancinov karpačo s sadjem v soku, kisu, popru in oljčnem olju.

Meni s šestimi jedmi: 60 evrov.

Gostilna Skaručna

»Sin je še bolj nor, kot je bil oče,« je Ana Roš opisala lastnika Skaručne Slavca Žagarja. Ekscentrični kulinarični mojster je znan po tem, da se v starih avtomobilih vozi po slovenskem podeželju ter raziskuje in odkriva sestavine, ki jih potem v obilnih porcijah ponudi občinstvu. Žagar je ljubitelj sezonskih sestavin, oranžnih vin, žganin in dobre glasbe, ki jo vrti na starem gramofonu.

Specialiteta: Mesnine, predvsem krače vseh vrst.

Meni: 50 evrov.

Restavracija Topli val, Kobarid

Med najboljšimi so tudi Anini sosedje iz hotela Hvala, ki po njenem mnenju pripravljajo najboljšo običajno hrano v mestu. »Najboljše antidepresivne testenine na svetu!« pravi Ana Roš, ki tam malica vsaj enkrat na teden, včasih tudi prekajeno postrv, ostrige in tolminski sir. Za Aleša Hvalo in ženo Tanjo Anin izbor pomeni potrditev, da so na pravi poti. Posebnega menija nimajo – dunajski zrezek je 13 evrov, meso na žaru 14 evrov.

Specialiteta: Domači ravioli z nadevom skute, preliti z zaseko in ovčjim parmezanom.

Hiša Denk, Zgornja Kungota

Pri Voguu pravijo, da je Hiša Denk daleč na vzhodu Slovenije. V svetlem skandinavskem slogu prenovljena stara gostilna, med mariborskimi na eni in avstrijskimi vinskimi grički na drugi strani. Odlikujeta jih simpatična in bogata vinska klet ter Gregor Vračko, mojster moderne ustvarjalne kuhinje, ki ima več avstrijskih kot slovenskih gostov.

Specialiteta: Jagnjetina treh vrst: pečenka, priželjc in nariban penis z njoki.

Meni s sedmimi jedmi: Okoli 45 evrov.