Medtem ko so se telovadci leta 2015 razveselili novice, da je ljubljanska mestna občina končno začela graditi sodobni gimnastični center, nove naložbe na Viču niso bili nič kaj veseli ljubitelji tenisa. Zaradi gradnje gimnastičnega centra se je namreč teniški klub moral odpovedati kar šestim od devetih teniških igrišč. Z lastnimi rokami in sredstvi so jih uredili njihovi člani, a lastništva zemljišč niso urejali in na koncu so pripadla občini.

Za klub, ki ima skoraj 40-letno tradicijo, je bil to velik udarec. »Z devetimi igrišči lahko teniški klub normalno shaja, s šestimi se še da preživeti, s tremi gre pa zelo težko,« je povedal predsednik Aleš Okorn in dodal, da že tretje leto shajajo s tako majhnim številom igrišč po zaslugi dolgoletnih članov in sponzorjev. Vztrajajo pa predvsem zaradi obljub občine, da bo v prvi fazi uredila tri nadomestna teniška igrišča, kasneje pa naj bi zraven zrasla še dvorana s teniškimi igrišči za zimsko igro tenisa.

Glavnina čez dve leti

Mestna občina Ljubljana ima v Športnem parku Svoboda velike načrte. Radi bi uredili Teniški center Ljubljana, za katerega ocenjujejo, da bodo potrebovali štiri milijone evrov. »Ljubljana nima teniškega centra, ki bi vrhunskim tekmovalcem zagotavljal optimalne pogoje za priprave in tekmovanja,« so zapisali v proračunih za leto 2017 in 2018.

Kot je še razvidno iz občinskih finančnih načrtov, bodo glavnino naložbe v teniški center izpeljali čez dve leti. Naslednje leto bodo odšteli le 30.000 evrov za pridobivanje dokumentacije, prihodnost projekta pa je zelo odvisna od odkupa zemljišč ob Koprski ulici. Za zdaj računajo, da bo zadostovalo skoraj 200.000 evrov, letos pa naj bi prav toliko občina in zavod Šport Ljubljana namenila za gradnjo treh teniških igrišč.

Vrnitev tenisa na Vič

Ta mesec so občinarji končno začeli iskati izvajalca del, česar so se v Teniškem klubu Svoboda zelo razveselili. »Upamo samo, da bo razpis tudi dovolj hitro speljan in da ne bo pritožb, ki bi utegnile vse skupaj zavleči v naslednje leto. Gre samo še za vprašanje, ali bomo lahko naslednjo sezono začeli s šestimi igrišči ali ne. Računam na to, da bo tokrat šlo,« je dejal Okorn. Njegova previdnost izhaja iz tega, da so maja 2015 že iskali izvajalca, a je na koncu posel padel v vodo, ko so ugotovili, da bodo za dela vseeno potrebovali gradbeno dovoljenje.

Na občino sta do včeraj prispeli dve ponudbi, kdo je najugodnejši ponudnik, pa bo znano šele po pogajanjih. Izbrani izvajalec bo moral do sredine novembra poleg treh zunanjih peščenih teniških igrišč ob poti, ki vodi od obstoječega objekta z garderobami, postaviti betonske klopi z lesenimi deščicami. »Južno od obstoječega objekta se postavi lesena terasa, ki bo služila gostinskemu obratu v prenovljenem obstoječem objektu. Ta se prenovi v kasnejši fazi,« razkriva tehnično poročilo iz leta 2015, pod katero se je kot vodja projekta podpisal arhitekt Boštjan Vuga. V biroju Sadar+Vuga smo še preverili, ali je že znana končna podoba teniškega centra z dvorano, a so nam odgovorili, da gre za zdaj le za izvedbo nadomestnih igrišč.

Okorn je še potrdil, da z javnim zavodom za šport dobro sodelujejo in da jih občina sprejema kot resnega potencialnega partnerja pri razvoju območja, na katerem ima klub že dolgo tradicijo. Zadnja leta so bili zelo potrpežljivi, zdaj pa upajo, da bo šlo nekoliko hitreje. »Skušamo obdržati člane, nekaj jih je seveda šlo, ko smo izgubili igrišča, ampak računamo na to, da se bodo z novimi igrišči vrnili,« je sklenil predsednik v upanju, da se bo nekdanje teniško vzdušje vrnilo na Vič. Glede na to, da bo igra tenisa možna tudi pozimi, pa bo lahko prihodnost celo še lepša kot preteklost.