Melba – pečene breskve z medom, malinami in mandlji
Potrebujemo lepe zrele breskve, približno eno breskev na osebo (uporabimo lahko tudi marelice), rjavi sladkor, akacijev med, timijan ali meliso. Za malinovo omako še maline (če uporabimo zamrznjene, jih prej popolnoma odtalimo in odcedimo) in sladkor (sladkorja naj bo za polovico teže malin), po želji še kakšen sadni liker ali rum za odišavljenje. Za oblogo še kakšen boljši vaniljev sladoled in mandljeve lističe ali grobo nasekljane nesoljene pistacije.
■Najprej pripravimo malinovo omako tako, da maline in sladkor pristavimo v kozici in zavremo. Temperaturo znižamo, maline pa počasi kuhamo, da razpadejo. Lahko jim pomagamo s kakšnim pripomočkom za pretlačevanje krompirja ali s čim podobnim. Omako pretlačimo skozi gosto cedilo in ohladimo. Če se pri tem preveč zgosti, jo razredčimo s kakšno žličko hladne vode ali malinovega žganja. Pečico segrejemo na 220 stopinj ºCelzija. Breskve operemo, razpolovimo in izkoščičimo. Položimo jih v ognjevaren pekač s prerezano stranjo navzgor. Pokapljamo jih z medom, posujemo s sladkorjem, nazadnje pa še z vejicami oziroma lističi timijana. Pekač za približno 20 minut porinemo v ogreto pečico, toliko, da se breskve privlačno obarvajo in po vrhu karamelizirajo, pazimo pa, da jih ne zažgemo. Mandljeve lističe rahlo popečemo v suhi ponvi – le toliko, da zadišijo. Vroče pečene breskve razdelimo v skodelice, jih obložimo z vaniljevim sladoledom, izdatno pokapljamo z malinovo omako in posujemo z mandljevimi lističi ter takoj ponudimo. Prav takšen posladek je davnega leta 1892 v londonskem hotelu Savoy razvil kuharski mojster Auguste Escoffier, in sicer za avstralsko operno divo, sopranistko Nellie Melba, ki je takrat nastopala v Wagnerjevi operi Lohengrin.
l Iz breskev lahko poleg najrazličnejših pit, zavitkov, sadnih solat, biskvitov in omlet pripravimo tudi nekaj povsem drugačnega, zelo sezonskega. Poleg breskev se je namreč začela glavna sezona paradižnika in oboje je mogoče združiti v perfektni solati. Tako breskve kot paradižnik (slednjega naj bo nekoliko več) narežemo v skledo, dodamo rezine mocarele, fete ali drugega mladega sira, nato pa vse skupaj zabelimo s hladno stisnjenim olivnim oljem, jabolčnim kisom, soljo in poprom. V vročih dneh bo prijalo tudi, če narezane breskve stresemo v skledo, posujemo z malo sladkorja in zalijemo s penino, za dve uri postavimo v hladilnik, nato pa postrežemo kot kompot. Morda bo še slastneje, če na koščke narezane breskve prelijemo z limonovim sokom in pokapamo z višnjevim likerjem maraskinom, posujemo z malo sladkorja in naribano limonovo lupinico ter listi poprove mete, nato pa posodo tesno zapremo in čez noč postavimo v hladilnik. Morda pa breskve skupaj s figami skuhamo v belem vinu s strokom vanilje in postrežemo z jagodno kremo…