Na Primorskem so dozorele slastne breskve. K nam so jih v 3. ali 4. stoletju prinesli Rimljani, ki so jih pred tem dobili od Grkov, ti pa od Perzijcev, ko je njihovo domovino zavzel Aleksander Veliki, zato so jih dolgo imenovali perzijska jabolka. Prav iz tega poimenovanja je nastalo francosko ime peche, iz tega angleško peach in tako dalje. Ampak za njihovo prvotno domovino velja Kitajska, od koder so jih dobili Perzijci in jih začeli množično gojiti. Na Kitajskem so bile breskve najbolj priljubljen sadež vladarjev, Kitajci pa so tudi verjeli, da z breskovo vejo, pribito nad vrata, od hiše odženeš vse slabo. Danes je v svetu priznanih več kot 2000 sort in vsako leto prihajajo na trg nove in nove. Pri nas poznamo tudi tako imenovane vinogradniške breskve, ki so samosevke in niso cepljene, zrasle pa so iz koščic, ki so jih vinogradniki odvrgli med okopavanjem vinograda. So najpoznejša (zori šele septembra) in tudi najbolj odporna vrsta, sadeži so sploščeni in na videz manj ugledni, čeprav slastni.