Netanjahujev obisk, ki je prvi obisk izraelskega premierja po 30 letih, bo odprl novo poglavje v dvostranskih odnosih, je še povedal madžarski premier. Poleg tega bo obisk služil kot osnova za »sodelovanje, osredotočeno na prihodnosti«. Orban je izraelskega premierja označil za »domoljuba« in dodal, da bodo »domoljubne vlade uspešne v prihodnosti«.

V luči zaskrbljenosti, ki jo je judovska skupnost na Madžarskem izrazila ob kampanji proti ameriškemu milijarderju judovskih korenin Georgeu Sorosu, je Netanjahu poudaril, da mu je njegov madžarski kolega zagotovil, da madžarska vlada judovskemu narodu stoji ob strani. V okviru kampanje, ki se je zaključila v soboto, so razobesili velike plakate s fotografijo nasmejanega Sorosa, na katerih je pisalo »Ne pustimo, da bi se Soros smejal zadnji«.

S kampanjo proti Sorosu do »varovanja domovine«

Glavna judovska organizacija na Madžarskem Mazsihisz je pozvala k umiku plakatov, saj bi lahko spodbudili antisemitska čustva. Po poročanju lokalnih medijev so bili nekateri plakati tudi prekriti z antisemitskimi grafiti. Soros je v odzivu izrazil »pretresenost nad načinom, na katerega madžarski režim v svoji namerni kampanji dezinformiranja uporablja antisemitske podobe«.

K prenehanju kampanje je pozval tudi izraelski veleposlanik na Madžarskem, vendar pa je izraelsko zunanje ministrstvo na zahtevo Netanjahuja objavilo ločeno izjavo, v kateri je zapisalo, da so kritike Sorosa legitimne. Vlada sicer ni želela predčasno končati kampanje, saj da je njen namen varovanje domovine. Kampanjo so tako končali v soboto, kot je bilo predvideno, vendar pa številni plakati visijo tudi ob Netanjahujevem obisku.